IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
13:01 | 25 април 2016
Обновен: 21:19 | 21 април 2024

50% от потенциала на Североизтока идва от Варна

370 млн. лв. са заделени за развитието на региона, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във Варна

По материала работи: Златина Добрева
Снимка Пламен Гутинов

Вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на младежта и спорта Красен Кралев, изпълнителният директор на Фонда на фондовете Валери Белчев и изпълнителният директор на ДФ “Земеделие” Румен Порожанов бяха във Варна за участие в бизнес форума „Региони в растеж”. В него се включиха и кметовете на Варна, Добрич, Шумен и Търговище. Организатори са Камарата на работодателите и индустриалците и вестник „24 часа”.

 

Основните теми във форума бяха свързани с големите инвестиционни проекти за Североизточния регион, секторите с най-голям потенциал за растеж, новите правила за усвояване на европарите, как местният бизнес може да се възползва от финансовите инструменти.

 

От два фонда за финансов инженеринг ще може да се възползва Североизточна България, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. 370 млн. лв. са заделени във Фонда на фондовете в такива инструменти, обясни тя. Единият - за градско развитие, бил за София, един за Южна България. Ще има специален фонд за Северна и още един за туризъм, които са много важни за Североизточна България, обясни Павлова.

 

Туристическият фонд е със стартова инвестиция от 100 млн. лв. и тя трябва да бъде утроена до 300 млн. лв., обясни регионалният министър.

 

"Три са основните фактори за развитие на региона - туризмът, транспортен, логистичен и енергиен хъб на България. Когато планирахме тези 3 млрд. лв. по линия на програмата "Региони в растеж", искахме регионите да бъдат подкрепени с повече добавена стойност,", каза още Павлова.

 

Имаме нужда да развием 7 града като двигатели и към тях като центрове за икономически растеж добавихме Видин и Благоевград. Към всеки по-голям трябва да има още един тип сателитен град, които да дават баланса за развитие на страната. Без най-малките пък нормалното и балансирано развитие на страната няма как да стане, допълни тя.

 

Североизточният район е на четвърто място като площ, население и БВП. Регион, в който 50% от потенциала идва именно от Варна, посочи тя. За региона са предвидени няколко групи инвестиции -  188 млн. безвъзмездна помощ за градовете и градското развитие, енергийна ефективност, среда, градски транспорт, 40 млн. за пътна инфраструктура, реформа на спешната помощ, подкрепа на образователната реформа - общо още над 100 млн. лв., 13 млн. лв. в 10 професионални гимназии, допълни министърката.

 

Към днешна дата са отворени схеми за над 75% от програмата, която е на обща стойност 3 млрд. лв., обясни Лиляна Павлова.

 

Музикалното училище във Варна е първият одобрен и финансиран проект.

 

58 млн. лв. ще бъдат дадени за водния сектор във Варна, каза още Павлова.

 

Следващите 2 - 3 години Аспаруховият мост ще се затваря частично, ако искаме да бъде направен добре. Магистрала „Хемус“ пък остава наш приоритет и първите поръчки ще бъдат възложени в края на месец май, заяви още Павлова. Една част от пътищата ще бъдат финансирани от оперативната програма - 40 млн. лв., каза още тя.

Коментари

Новини Варна