IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
13:58 | 7 май 2016
Обновен: 09:54 | 17 май 2024

Куриоз: Глоба грози наградени ученици

Не попълнили данъчна декларация, трябвало да платят по 20 лв.

По материала работи: Златина Добрева
Куриоз: Глоба грози наградени ученици

Родители на наградени ученици се оказаха данъчни нарушители в поредната нелепа история, родена от чиновнически пропуск и абсурдно законодателство, пише "Сега".

 

Семействата на трима ученици от столичното 134-то СОУ са заплашени с глоби за неподадени данъчни декларации и невнесен в срок данък, защото децата им се оказали първенци в конкурс, посветен на 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер "Аушвиц-Биркенау", и са получили като награда таблети. Година след връчването на отличието семействата им са уведомени, че дължат по 20 лв. данък за наградата и могат да отнесат глоби за недекларирането й.

 

За скандалния случай се разбра от сигнал на икономиста Емил Кало, който е дядо на едно oт наградените деца. Той разказа, че миналата година децата са били приятно изненадани от получените таблети, които не са били обявени в наградния фонд.
 


Близо година по-късно обаче родителите получили писмо от МОН, че трябва да платят 10% данък върху стойността на таблетите и да подадат данъчни декларации. Според Кало писмото дошло на 1 април и част от родителите не са успели да подадат декларации навреме.
 


"От министерството си измиха ръцете за данъците с НАП. Този проблем може да възникне и за класираните на второ място - деца от домове за лишени от родителска грижа, които също получиха предметни награди. Тях кой ще ги защити", попита Кало.
 


От пресцентъра на министерството на образованието уточниха, че от проблема са засегнати общо 14 деца. Не е ясно на колко от децата родителите са успели да декларират таблетите в данъчната си декларация. Междувременно от Националната агенция за приходите обясниха, че ще търсят начин да не се стига до санкции за недекларираните награди, защото е видно, че има недоразумение. По закон глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв. Невярното деклариране на данък в по-малък размер пък се санкционира с глоба до 1000 лв.


 
От просветното министерство обясняват, че обичайната практика при връчване на награди на ученици е друга. "Обикновено наред с предметната награда се връчва и парична в малък размер, която да покрие размера на дължимия данък и да няма ощетяване на родителите", обясниха от ведомството.


 
Не е ясно защо в този случай не са дадени допълнителни пари на родителите. Министърът на образованието Меглена Кунева вече е издала заповед на родителите да бъдат отпуснати по 25 лв. парична награда, за да покрият данъка. И в този вариант обаче пак се стига до абсурд - защото и получената парична компенсация трябва да се обложи с данък и родителите ще трябва да платят 2,5 лв., пише dnes.bg.

Коментари

Новини Варна