IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
11:10 | 15 май 2016
Обновен: 19:42 | 25 април 2024

Икономисти: 100 български общини неправилно разходвт публични средства

Основните проблеми са при управлението на бюджета, обществените поръчки и разпореждането с имущество на общините

По материала работи: Юлиян Атанасов
Икономисти: 100 български общини неправилно разходвт публични средства

Близо 70% от разходите на общините могат да бъдат класифицирани като провал, а едва 5% - като успех,пише EkipNews.bg. Основните проблеми са при управлението на бюджета, обществените поръчки и разпореждането с имущество на общините. Това показва прегледът на всички публикувани одитни доклади на Сметната палата за общините в България, изготвен от Института за пазарна икономика.

 

За около 100 български общини има данни за неправилно разходване на публични средства, каза пред ТВ Европа Зорница Славова от ИПИ. От института са изготвили доклад за провалите и успехите на общините, базиран на одитните доклади на Сметната палата за разходите на общините в България за периода 2011-2014 година. „Провалите” на местната администрация се разпростират във всички дейности, с която тя е натоварена. Очаквано, основните проблеми се срещат най-вече при управлението на бюджета, възлагането на обществени поръчки и разпореждането с имуществото на общините.

 

Общата сума на провала на общинската администрация е 3,5 млрд. лв. за 2011-2014 г., или над две трети от всички общински разходи. Още по-притеснително е, че 21 от одитните доклади на общините, или около една четвърт от всички доклади, са изпратени до прокуратурата, заради наличие на данни за престъпления, отбелязват икономистите.

 

Анализът показва острата нужда от повече контрол и прозрачност при разходването на публични средства. За целта, обаче, е необходима и работеща съдебна система. По-нататъшната децентрализация на местните финанси и приватизация на общинска собственост също биха спомогнали за ограничаване на неефективното харчене на парите на данъкоплатците, смятат анализаторите.

Коментари

Новини Варна