IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
12:04 | 16 май 2016
Обновен: 23:14 | 30 април 2024

ИУ-Варна, отбеляза рождения си ден с тържество и концерт

Първото висше търговско училище в България стана на 96 години

По материала работи: Златина Добрева
ИУ-Варна, отбеляза рождения си ден с тържество и концерт

Икономическият университет във Варна отбеляза своята 96-годишнина. Тържеството се състоя днес в Аулата на университета.

След тържественото внасяне на знамето и изпълнението на студентския химн Gaudeamus igitur зам.-ректорът на университета проф. д-р Веселин Хаджиев поздрави присъстващите гости, преподаватели и студенти с празника.

В речта си той припомни, че на 14 май 1920 г. във Варна е взето решение за откриване на Първото висше търговско училище в България. Професорът отдаде почит към делото на първия ректор проф. Цани Калянджиев, неговите съмишленици и техните последователи. В речта си проф. д-р Хаджиев направи кратка равносметка за свършеното от нашето поколение за Aлма матер.

"През последните десетилетия, въпреки социалните и политически трусове, нашият университет се превърна в утвърдена образователна и научна институция, с авторитет у нас и в чужбина“, обяви зам.-ректорът. Той призова колегите си да посрещнат съвременните предизвикателства с „постоянство и амбиция, задълбоченост и оригиналност – все ценности, завещани от първосъздателите на университета“.

 

„Скъпи студенти и докторанти, ИУ-Варна, дава на своите възпитаници академична свобода, много възможности и отлични условия за осъществяване на професионални амбиции. Ваш цивилизационен избор е да се възползвате от това! Активно търсете и искайте знанията и уменията, не само защото по природа човекът е жаден за знания, а защото и пазарът на труда ще ви оцени по знанията и уменията, а не толкова по дипломата“, добави проф. д-р Веселин Хаджиев.

 

Поздравителен адрес за празника на ИУ-Варна, изпрати министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

 

От името на кмета на община Варна Иван Портних поздравителен адрес прочете Лилия Христова - директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Общината. В него се призовават студентите да вярват себе си, да бъдат отговорни и последователни в обучението си, и да следват мечтите си, за да имат успешно кариерно развитие.

Лилия Христова обяви и решението на ОбС-Варна, за удостояването на ректора на ИУ - проф. д-р Пламен Илиев, с почетен знак златен „За заслуги към Варна”, който ще му бъде връчен на 19 май лично от кмета на града. Лилия Христова честити наградата и сподели, че като възпитаник на университета се гордее с успехите, които има висшето училище, като добави, че винаги могат да разчитат на подкрепата й.

 

Сред официалните гости на честването бяха и възпитаникът на университета - отец Стойко Стойков, представител на негово високопреосвещенство Варненския и великопреславски митрополит Йоан, както и областният управител на Варна Стоян Пасев.

 

След официалната част студенти от фолклорния ансамбъл "Гергана" изнесоха концерт-спектакъл.

Златина Добрева

Коментари

Новини Варна