IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
17:38 | 30 май 2016
Обновен: 04:57 | 29 април 2024

Нови законови промени ще гарантират качеството на млечните продукти

Не е установен картел между мандрите, проблемът с ниските цени на млякото е за целия ЕС

По материала работи: Борис Проданов
ПАВЕЛ ХРИСТОВ (вляво), Мария Белова и д-р Димитър Димитров

Спадът в изкупните цени на млякото не е само за Варненска област, а сериозен европейски проблем. Това коментира за Медийна група “Черно море” народният представител от Варна Павел Христов.

 

Преди дни млекопроизводители от Варненско обсъдиха проблемите в сектора с него и изразиха опасенията си, че има картелно споразумение между мандрите. Тогава те настояха държавата да им окаже съдействие за решаването на проблема. Депутатът изпълни обещанието си да постави въпросите им пред представители на Министерството на земеделието и им съдейства за среща с експерт.

 

“Проверките обаче не са установили картел между мандрите. Тенденцията е обща за ЕС”, каза той.

 

На среща във Ветрино Павел Христов беше с още един депутат от ПП ГЕРБ – Мария Белова. Присъства и кметът на общината д-р Димитър Димитров.

 

"От юни ще заработи Център за оценка на риска по хранителната верига. Той ще бъде на пряко подчинение на министър-председателя и ще контролира, както Министерството на земеделието, така и Агенцията по храните. Центърът ще контролира какви суровини се влагат във всеки един млечен продукт – така когато, си купуваме сирене, от етикета ще разбираме истинско българско саламурено сирене ли ядем, или такова от заготовки от Полша и Румъния, в което има палмово масло“, коментира Белова.

 

Сирената, произведени от 100 % българско краве, овче или козе мляко, ще бъдат позиционирани на отделно място от останалите в магазинната мрежа. Те ще се разположени на отделен рафт от сирената, в които са вложени 75 % българска суровина, но има и 25 % суровини от страни-членки на ЕС или други държави.

 

“Оптимист съм, че тази мярка ще заработи. И когато клиентът види на етикета, че купува истинско саламурено сирене от 100 % българско мляко, дори и да се предлага на по-висока цена, ще предпочете качественият продукт“, добави Павел Христов.

 

И акцентира, че новосъздаденият Център за оценка на риска по хранителната верига ще е на пряко подчинение на министър-председателя.

 

Мария Белова огласи статистиката на Европейската комисия по земеделие и храни за 2015 г., според която в момента в ЕС има 70 % свръхпроизводство на мляко: "7% е спадът на цените на млякото в ЕС и 3 на сто – в България. През 2016 г. в България е отчетен още 2 % допълнителен спад на цената на млякото, а в ЕС – още 3 на сто . Това, което правителството в лицето на Министерството на земеделието и храните, е предприело, е максимумът!“.


Белова припомни, че преди няколко месеца у нас са отпуснати 10 210 000 млн. лв. национално доплащане на литър мляко. Тя акцентира, че през новия програмен период сектор „Животновъдство“ е приоритет и е с най-високо рамкиране.

Коментари

Новини Варна