IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:04 | 4 юни 2016
Обновен: 22:57 | 30 април 2024

Кристалина Георгиева: Голям проблем е, че и в Европа, и в България има образовани хора без работа

Статистика показва, че 14 % от висшистите са безработни

По материала работи: Слав Велев
Кристалина Георгиева: Голям проблем е, че и в Европа, и в България има образовани хора без работа

В Европа и особено в България има много образовани хора, които не могат да си намерят работа. България е на второ място след Белгия по несъответствие между това, което произвежда образованието и се предлага на пазара на труда, и това, което се търси, каза в Елена заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. 
Според нея са тревожни и тенденциите за грамотността на децата. Тя отбеляза, че е налице парадоксът, че българските деца печелят олимпиади, но като цяло образованието не се справя с нуждите на икономиката. 

Кристалина Георгиева цитира статистика, която показва, че 14 процента от висшистите не могат да си намерят работа, което означава, че университетите са произвели безработни хора.
Тя посочи две мерки за решаването на този проблем. Едната е да се отдели сериозно внимание на образованието на учителите и на тяхното място в обществото. Второто, много по-важно нещо, според еврокомисаря, е да се "върже" образованието с нуждите на живота, като един от вариантите е въвеждането на дуалното образование.

Европейският съюз може да помогне както с анализи, така и с финансиране, отбеляза тя и даде пример с програмата "Еразъм+", която е посочена като най-успешна и най-популярна сред младите хора. 

Анализът от нейната реализация е показал, че студентите, които са посещавали университети в други страни, много по-бързо намират своя път към първата си работа, каза заместник-председателят на Европейската комисия.

Кристалина Георгиева е на посещение в Елена в рамките на шестата родова среща на Кършовския род, която по традиция се организира в балканския град. Неин прадядо е Иван Попхристов Кършовски - учител и революционер.
Заедно с кмета на общината инж. Дилян Млъзев и други наследници на рода, тя поднесе цветя пред паметника на братя Кършеви. 
По-късно Кристалина Георгиева ще участва в дискусия с млади хора от Елена на тема "Моята България в нашата Европа", част от инициативата "Отново на училище".

БТА

Коментари

Новини Варна