IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Икономика
11:47 | 13 юни 2016
Обновен: 12:55 | 22 април 2024

Очаква се цената на розовото масло да нарасне с 20%

България запазва водещата си роля в производството му

По материала работи: Слав Велев
Очаква се цената на розовото масло да нарасне с 20%


Резултатът от кампанията по прибиране на розовия цвят и производството на розово масло през тази година е по-добър в сравнение с 2015. Въпреки това се наблюдават известни проблеми, свързани с резките климатични промени. Това каза Юлияна Огнянова, зам.-председател на Асоциация „Етерични масла“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По думите й България има водеща позиция както по отношение на качеството на розовото масло, така и по отношение на количеството. Доказателство за водещата роля на страната в международен аспект е признаването на българското розово масло като защитено географско указание. Основни конкуренти на България в този подотрасъл са турските розопроизводители. Цените на розовото масло се очаква да отбележат ръст през 2016 спрямо година по-рано. „Очакваме повишение на цената с 20%“, каза Огнянова. 
 

 

В Североизточна България има значителни насаждения на лавандула през последните години, които поради естеството на почвата в този регион дават високи добиви. Качеството на маслото обаче се различава от това, на което е привикнал международният потребител.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна