IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
14:16 | 13 юни 2016
Обновен: 12:50 | 22 април 2024

Задават се нови протести на служителите на МВР

Те не са съгласни с доста от текстовете в проектозакона, който бе приет от Парламента на първо четене

По материала работи: Борис Проданов
Задават се нови протести на служителите на МВР

Служителите на сектор “Сигурност“ са в готовност за ефективни протести срещу промените в закона за МВР. Те не са съгласни с доста от текстовете в проектозакона, който бе приет от Парламента на първо четене. Служителите се обявиха срещу орязването на социалния пакет, намалянето на платения годишен отпуск, орязването на обезщетенията при пенсиониране, преобразуването на ГД за пожарна безопасност в агенция, както и промяната на статута на академията на МВР. През уикенда се проведе национално съвещание на членовете на Синдикалната федерация на служителите на МВР, след което стана ясно, че няма да се избързва с протестите.

 

„Взехме решение да бъдат изпратени писма до всички парламентарни групи, с които да започнем преговори и разговори за текстовете, с които не сме съгласни и ни притесняват. Тъй като всички бяхме свидетели на дебатите, че се даде ясен сигнал, че измененията на закона в този му вид, няма да бъде гласуван и ще търпи промени. Ние започваме разговори с парламентарно представените партии и се надяваме да стигнем до единомислие“, заяви в студиото на "Утро в нашия град" по тв “Черно море” Красимир Костов, зам.председател на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР.

 

Красимир Костов допълни, че преди първото четене, са проведени разговори с парламентарно представените групи от вътрешната комисия, от които са получили разбиране.

 

“От министерството аргументираха промените в закона с това, че с тях ще се спестят много средства, които ще бъдат вложени в подобряването на условията на работа на служителите. Това че ще се спестят 20 или 25 млн. не е сума с която може да се подобри и техниката и състоянието в МВР. Също така за нас на първо място е това, че състава трябва да е мотивиран и добре подготвен за да работи добре тази система“, изтъкна той.

 

Красимир Костов поясни, че синдикатите са склонни на компромиси, но не и с текствоете, с които категорично не са съгласни. Той е оптимист, че страните ще стигнат до консенсус.

 

Иван Барбов

Коментари

Новини Варна