IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
21:11 | 19 юни 2016
Обновен: 12:40 | 22 април 2024

Гъбари алармират: Занижен е контролът за продажба!

Оказва се, че вносната стока издържа в пъти по-дълго от българската

По материала работи: Слав Велев
Гъбари алармират: Занижен е контролът за продажба!

Занижен контрол на пазара на гъби има в цялата страна. За това алармираха пред Dnes.bg от Съюза на гъбопроизводителите.
 

Оказва се, че вносната стока издържа в пъти по-дълго от българската. В същото време те обвиняват Агенцията по храните в некачествен контрол на гъбите по пазари и хипермаркети.
 

"Контролът на пазара на гъби в България е изключително занижен, преди се проверяваше качеството, а сега от Агенцията проверяват само документите на стоката”, обясни гъбопроизводителят от Пловдив Стефан Вълков.
 

Той дава пример с гъбите от Полша, които издържат, без да променят цвета си поне 10 дни, докато ситуацията при българските, които се намират по пазарите, не е такава. Те започват да сивеят 24 часа след като бъдат набрани. Ниските цени на вносните също трудно се постигат.
 

"За последните две години една трета от гъбопроизводителите са фалирали - една от причините е липсата на субсидия за бранша, а другата руското ембарго, заради което чужди гъби подбиват цената на родното производство", обяснява още гъбарят. 
 

Наша проверка на един от пазарите в Пловдив показа, че повечето хора предпочитат да пазаруват гъби директно от производителя, за да си сигурни, че са скоро набрани. Други разчитат на търговските вериги.
 

Гъбопроизводителите се надяват скоро държавата или Европейският съюз да ги подпомогне, защото фалитите на фермите за гъби ще продължат.

Коментари

Новини Варна