IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:56 | 3 юли 2016
Обновен: 15:50 | 22 април 2024

С около 10% се повишават сметките за ток през летния сезон

Опасност за уредите има при традиционните летни бури с гръмотевици

По материала работи: Юлиян Атанасов
С около 10% се повишават сметките за ток през летния сезон

С около 10 на сто средно се повишават сметките за ток през лятото. Това показват данни на едно от електроразпределителните дружества, предаде БНР.За да намалим сметката си за ток и да запазим електроуредите си, по време на лятната отпуска може да ги изключим от мрежата, обясни Маргарита Нашева от енерегодружеството, обслужващо Западна България. Тя уточни, че включените електроуреди консумират електроенергия, дори когато не се ползват, а са просто в режим на готовност. "Знаете, че с повишаването на температурите, в разгара на летния сезон потреблението на електроенергия нараства, тъй като в почти всеки дом или офис има климатик или вентилатор", попита тя.

 

Може да се стигне до срив в мрежата при изключително големи натоварвания. Опасност за уредите има и при традиционните летни бури с гръмотевици."Когато хората ги няма, най-лесно е те да изключат компютри, телевизори, които няма да се ползват. Много по-трудно е, разбира се, да се изключи хладилникът, защото той обикновено е свързан и с работа на фризер", добави тя.По-модерната и фина техника обикновено е по-чувствителна и евентуални сривове по мрежата най-вероятно ще засегнат именно нея.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна