IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
12:22 | 4 юли 2016
Обновен: 02:06 | 28 април 2024

НЗОК платила протеза за крайник на всеки 13-и българин

513 676 протези за долни и горни крайници на стойност над 6,5 млн. лв. е осигурила изцяло или частично държавата

По материала работи: Борис Проданов
НЗОК платила протеза за крайник на всеки 13-и българин

513 676 протези за долни и горни крайници на стойност над 6.5 млн. лв. е платила изцяло или частично държавата през миналата година.


Общо 52 млн. лева са били отпуснати през 2015 г. на хората с увреждания за закупуването на медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения, съобщи БГНЕС, цитирайки данни на социалния министър Зорница Русинова.


По последни данни на НСИ в България живеят около 7,1 млн. души, което означава, че средно един от всеки 13 българи има протеза на крайник.
8.5 млн. лв. са платените средства за 45 333 ортопедични обувки и приспособления за корекции.


Над 78 000 души през 2015 г. са получили средства, за да си купят индивидуални слухови апарати. Изплатените пари за това възлизат на над 13.3 млн. лв.


7.8 млн. лв. пък са отпуснатите средства за закупуване на над 13 хиляди инвалидни колички. Почти 5.4 млн. лв. са платени на нуждаещи се за закупуване на тоалетни столове и столове за баня. Още над 4.4 млн. лв. са били отпуснати и за покупка на други специализирани помощни средства на 23 044 хора с увреждания.


По закон здравната каса осигурява изцяло или частично средствата за помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания. Парите се изплащат от териториалните звена на Агенцията за социално подпомагане.


Министър Русинова твърди, че се работи по подобряване на контрола върху отпусканите средства за помощни средства. Идеята е изплащането на средствата за хора с увреждания да премине изцяло под контрола на Министерството на здравеопазването. Така ще се ограничи липсата на контрол при отчитането и плащането на изделията. Тази година вече беше намален бюджетът на социалното министерство за медицински изделия на хората с увреждания и той е 41 млн. лв.

Коментари

Новини Варна