IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
10:25 | 18 юли 2016
Обновен: 09:29 | 14 май 2024

Най-големите градове дърпат напред жилищния пазар в България като цяло

Ръстът на ипотеките значително изпреварва темповете на ръст на сделките с имоти - индикация за засилена активност по рефинансиране на стари кредити

По материала работи: Юлиян Атанасов
Най-големите градове дърпат напред жилищния пазар в България като цяло

Жилищният пазар в големите градове продължава устрема си нагоре. Темповете на ръст на пазарите в София и Пловдив драстично превишават тези в големите черноморски градове – Варна и Бургас, показват данните на Агенцията по вписванията за второто тримесечие и за полугодието. Още по-силни са ръстовете при ипотеките, което от една страната индикира засилена активност на купувачите на имоти, но и че все повече хора искат да се възползват от по-ниските лихви, за да рефинансират стари кредити. Данните обаче не разграничават сделките от рефинансиранията, както и сделките с различните видове имоти. За тенденциите на жилищния пазар може да се съди с приблизителна точност по сделките в големите градове и по-малките областни центрове.

 

Данните напълно потвърждават статистиката на агенциите за имоти, които също отчитат силни ръстове на запитванията, огледите и сделките. Вероятно статистиката е непълна заради силния ръст на сделките с жилища в строеж – особено в София, тъй като те ще бъдат отразени в Агенцията едва при издаването на Акт 16 и предаването на имотите на собствениците им. Влиянието на тези сделки ще видим вероятно към края на тази – началото на следващата година. Извън големите градове обаче картината на жилищния пазар не е особено розова. В по-малките областни градове като цяло сделките с имоти намаляват. Изключения от тенденцията са Плевен, Стара Загора и Русе, които обаче не успяват да компенсират слабия пазар в по-малките областни центрове, който продължава да е спорадичен на фона на по-високата безработица, по-ниската заетост и влошените перспективи пред местните икономики.

Засилена активност в големите градове

 

В София сделките да полугодието се увеличават с почти 18% спрямо първата половина на миналата година до 13 316. При ипотеките ръстът е още по-силен – над 28%, до 6 145.В Пловдив ръстът на сделките за полугодието спрямо първата половина на 2015 г. е доста по-умерен в сравнение със София – 2,7% до 7 143 сделки. Ръстът на ипотеките обаче почти достига 14 на сто до 1 714.

 

Във Варна сделките се увеличават с 1,6% до малко под 5 хил., докато при ипотеките увеличението е 19% до малко над 1 800. Най-слаб ръст на сделките от най-големите градове е регистриран в Бургас – само 0,4%, т.е. пазарът в града и областта остава сравнително стабилен на фона на оттеглянето и на руските купувачи на ваканционни имоти в региона. При ипотеките обаче увеличението надвишава 23% - ясен индикатор за засилена активност по рефинансиране. Що се отнася до останалите областни градове, броят на сделките пада с почти 6 на сто за периода януари-юни т.г. спрямо същия период на миналата година. Единствено индустриалните центрове Стара Загора, Плевен и Русе, както и Пазарджик – вероятно заради близостта на града до Пловдив и до хиляди работни места, вървят нагоре с умерени ръстове. На останалите пазари тенденцията е за плавен спад на сделките.

investor.bg

Коментари

Новини Варна