IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:24 | 23 юли 2016
Обновен: 09:09 | 14 май 2024

Газовата връзка България – Румъния готова след около три месеца

Интерконекторът България – Румъния е с обща дължина 25 километра

По материала работи: Слав Велев
Газовата връзка България – Румъния готова след около три месеца

Газовата връзка България – Румъния ще бъде готова до края на октомври – началото на ноември т.г. и тогава реално ще може да се транзитира газ в двете посоки, каза днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова на строителната площадка край българския град Мартен. Заедно с румънския си колега Виктор Влад Григореску тя инспектира изграждането на тръбата под река Дунав.

 

„Останаха само тези два километра, които ни делят от първия интерконектор в България. Участъкът под Дунав беше проблемен и забави изпълнението на проекта с няколко години, но сега смятам, че компанията „Habau”, която спечели обществената поръчка и изгражда тази част, се справя прекрасно”, каза министър Петкова. Тя уточни, че надземната част на интерконектора – и на българска, и на румънска територия, вече е готова.

 

Виктор Григореску каза, че от вчера са започнали сондажните дейности в българския участък. Министърът допълни, че проектът е изключително сложен от техническа гледна точка, но дейностите напредват, така че в скоро време ще бъде реализиран интерконектор, който е важен не само за България и Румъния, а и за целия регион.

 

Петкова и Григореску бяха запознати с хода на дейностите по изграждането на тръбата от Карл Лайденфрост, шеф на румънското дружество на „Habau PPS Pipeline Systems SRL”, което е изпълнител на проекта. Той запозна двамата министри с техническото оборудване и технологията на реализирането на участъка под Дунав, като увери, че работата върви изключително добре, благодарение на доброто сътрудничество с „Булгартрансгаз” и румънската „Трансгаз”.

 

Интерконекторът България – Румъния е с обща дължина 25 километра. Подводният преход под река Дунав е с дължина два километра и 100 метра. В средата на юни т.г. румънският президент Клаус Йоханис също посети строителната площадка край Мартен, за да се запознае с хода на дейностите.

 

monitor.bg

Коментари

Новини Варна