IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
14:28 | 21 септември 2016
Обновен: 13:09 | 23 април 2024

КЕВР: Токът няма да поскъпне заради заема за АЕЦ "Белене"

Според експерти обаче вариант за повишение на цената на тока не е изключен

По материала работи: Юлиян Атанасов
КЕВР: Токът няма да поскъпне заради заема за АЕЦ "Белене"

Заемът, който държавата ще предостави на Националната електрическа компания (НЕК) за разплащане с Русия по спрения проект АЕЦ "Белене", няма да се отрази на цената на електроенергията за потребителите. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.„Това, че НЕК взема заем, за да се разплати за инвестиционни намерения отпреди близо десетилетие, по никакъв начин по нашите правила не може да бъде отразено в цената на електрическата енергия“, каза Иванов пред БНР.Кабинетът предложи държавна помощ за НЕК заради дълга по АЕЦ "Белене“ вчера.Още същия ден законопроектът беше одобрен от две парламентарни комисии и днес влезе в пленарна зала.

 

Парламентът разреши държавната помощ, като одобри на първо четене внесения от кабинета Законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на "Националната електрическа компания" ЕАД (НЕК). В проекта не е посочена точна сума, но е записано, че тя ще е равна на дължимото от НЕК към  "Атомстройекспорт" по решението на международния арбитраж в Женева. В мотивите се уточнява, че сумата с лихвите към днешна дата е над 628 млн. евро. Вчера енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че ако плащането не стане сега, до края на годината размерът на главницата плюс лихвите ще надмине 646 млн. евро. И днес пред депутатите тя припомни, че ако НЕК не се разплати, Русия може да поиска обявяването на държавното дружество в несъстоятелност.

 

Различно от мнението на Иван Иванов е това на енергийния експерт от Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, според когото скок на цената на тока не е изключен.„Транспорт, консервиране, съхранение на площадка... Това са разходи, които НЕК трябва да плаща в следващите години. Освен това тези активи, които са платени в момента, върху тях трябва да се плащат амортизационни отчисления и това ще вдига разходите и по счетоводните механизми. Това трябва да доведе до повишаване на цената на електроенергията, тъй като НЕК е единствен купувач в момента“, посочи експертът пред БНР.Енергийният експерт на КТ "Подкрепа" Ангел Божилов също не изключва скок на цената на тока заради плащанията за "Белене". Нещата зависят от Комисията за енергийно и водно регулиране, подчертава Божилов.

 

„Това е един капиталов разход на НЕК. Дали те ще поискат от регулатора този разход да им бъде възмезден незабавно, аз не мога да кажа. Принципно, когато правиш инвестиция, не би следвало да очакваш да я върнеш в следващите две, три години, особено ако инвестицията е в производствена мощност от този характер. Но нещата са толкова оплетени в енергетиката в България и специално в сфера "Ядрена енергетика", че всичко е възможно“, коментира Божилов.Вариантът за построяване на АЕЦ "Белене“ изглежда най-приемлив с оглед минимизиране на загубите, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.България трябва да потърси вариант за завършване на АЕЦ „Белене“, особено след като има решение да плати реакторите, които е поръчала за централата, коментира кандидатът за държавен глава Ивайло Калфин.

Четете още:Новият Закон за виното няма да ограничи производителите, твърди експерт

Коментари

Новини Варна