IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
10:52 | 29 септември 2016
Обновен: 01:53 | 15 май 2024

България е 50-а в света по конкурентноспособност

Страната ни се придвижва напред с четири позиции спрямо миналата година

По материала работи: Пламен Янков
България е 50-а в света по конкурентноспособност

България е на 50-о място по конкурентноспособност в света сред 158 държави, показва индексът за глобалната конкурентноспособност на Световния икономически форум. Страната ни се придвижва напред с четири позиции спрямо миналата година, когато беше поставена на 54-о място. България получава висока оценка за макроикономическа среда, ефективност на пазара на труда и технологична готовност. Като основни проблематични фактори за правене на бизнес у нас форумът посочва корупцията, неравното равнище на образование сред трудещите се и лошата трудова етика. За изготвянето на класацията си Световният икономически форум е използвал данни от различни области като солидност на банките и бизнес средата във всяка държава. Въз основа на тези данни той създава цялостна картина на икономиката на почти всички държави в света.

 

Те са класирани според 12 стълба на конкурентноспособност, които включват макроикономическа среда, инфраструктура, здравеопазване и основно образование и ефективност на трудовия пазар. Швейцария е най-конкурентноспособната държава в света, като оглавява класацията на Световния икономически форум за рекордния осми пореден път. Това се случва, въпреки забавянето на световния икономически растеж заради нарастващото политическо напрежение и несигурност. Швейцария дължи първото си място на иновациите, изключително добрата бизнес среда и най-ефективната работна сила.

 

В първата десетка няма нови държави, въпреки че има известни размествания спрямо миналата година. Сингапур и САЩ остават съответно на второ и трето място. Холандия измести Германия от четвъртото място, Швеция заема шестата позиция, следвана от Великобритания, Япония, Хонконг и Финландия. Великобритания се придвижва с три позиции до най-високото си място в последните три години благодарение на подобряването на макроикономическата среда. Но резултатите се основават на данни преди референдума от 23 юни, на който британците гласуваха за излизане от ЕС.

 

Това създава сериозни рискове за конкурентноспособността на страната, изтъкват авторите на изследването. Индия прави най-високия скок, като се придвижва с 16 места - до 39-о място. Китай остава най-добре представената държава от БРИКС на 28-о място. Световният икономически форум предупреждава, че издигането на търговски бариери създава риск за способността на държавите да постигат растеж и да въвеждат иновации. Авторите на доклада отбелязват също, че количественото облекчаване и другите валутни мерки са се оказали недостатъчни за силен дългосрочен растеж в развитите икономики.

 

profit.bg

 

Четете още България, Естония и Австрия съгласуват приоритетите си за председателството на ЕС

Коментари

Новини Варна