IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
12:18 | 4 октомври 2016
Обновен: 21:22 | 18 май 2024

Брюксел готви стандарти и за щастливите зайци

Повече място за движение и игри

По материала работи: Юлиян Атанасов
Брюксел готви стандарти и за щастливите зайци

Брюксел подготвя стандарти за хуманно отглеждане на зайци за селскостопански цели. По време на последното си заседание Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент бе разгледан доклад, предлагащ минимални изисквания за тази дейност. Документът ще бъде представен на Европейската комисия, която може да направи предложения за въвеждане на правила на общоевропейско ниво. Промените се правят с оглед необходимостта от въвеждане на минимални стандарти за защита на зайците, отглеждани за селскостопански цели, включително и на ясна система за етикетиране на продукцията така, че потребителите в ЕС да имат възможност да правят информиран избор относно заешкото месо, което купуват. Досега в общността са въведени минимални стандарти на ЕС за защита на свинете, телетата, кокошките носачки и бройлерите, както и обща Директива на Съвета относно защитата на животни, отглеждани за селскостопански цели.

 

Повече място за движение и игри

Евродепутатите призовават да бъдат въведени изисквания за отглеждане в кошари, които биха помогнали на зайците да избягват нападателите и биха осигурили отделно настаняване за зайкините в следродилния период. Зайчетата и зайкините, отглеждани в системи с кошари, обикновено с площ 750 кв.см/заек за зайчетата и 800 кв.см/заек за зайкините, разполагат с повече пространство за движение, социално взаимодействие и игра, се казва в доклада. Препоръчва се мъжките зайци на възраст над 12 седмици, които се отглеждат за разплод, винаги да бъдат настанявани отделно, независимо от използваната система, поради проблеми с тяхната агресивност. Тенденция у нас е запасите от сив заек да намаляват.

http://agrozona.bg/

Четете още: Можем да очакваме ръст на туристите с 10-15% през 2017 година

Коментари

Новини Варна