IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
12:34 | 6 октомври 2016
Обновен: 02:51 | 15 май 2024

Варненски ученици и студенти участваха в международен енергиен форум

Младежите получават право директно да запишат желаната специалност, без приемен изпит

По материала работи: Борис Проданов
Варненски ученици и студенти участваха в международен енергиен форум

Международна научно-техническа конференция „Електроенергетика 2016“ се проведе за пореден път във Варна.  През тази година участниците в конференцията са от Унгария, Русия, Чехия и Турция, като за първи път има участие на български ученици и студенти от Варна, Пловдив, Габрово Севлиево и Казанлък, които представиха свои доклади в областта на енергетиката. 

 

Целта е да се стимулират младежите да развиват свои идеи, а въз основа на положения труд и инициативност, участниците във форума ще получат сертификати, които им осигуряват право да се запишат в свързаните с бъдещата им професия специалности. Основната тема на докладите на участниците и тяхното съвременно виждане е свързана с възобновяемите  енергийни източници.

 

Според организаторите на форума образованието в България в областта на енергетиката е съхранено на високо ниво и кадрите ни остават да работят за нашата енергийна система и нашата държава.  За целта стремежа на университетите е да предоставят на студентите различни докторски програми с които да задържат интереса им.

 

Един от активните участници във форума бе Христо Стефанов, дванайсетокласник от Казанлък  изучаващ професия електротехник, сподели, че е решил да продължи обучението си в България. Темата на доклада му за енергийни източници пречистващи околната среда, в частност за биогаза, предизвика интерес и положителни оценки от публиката. За наша радост и други участници в събитието споделят мнението на Христо за обучение в Родината.

 

 

Организатори на форума са ТУ-Варна съвместно с община Варна.

 

Мариана Стойкова

 

Четете още Сурабая се докосна до варненци с изкуството батик

 

 

Коментари

Новини Варна