IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
10:10 | 9 октомври 2016
Обновен: 02:28 | 15 май 2024

14% ръст в продажбите на храни, напитки и цигари през август

Скачат и оборотите на търговците на фармацевтични и медицински стоки

По материала работи: Юлиян Атанасов
14% ръст в продажбите на храни, напитки и цигари през август

Оборотите на търговците от специализирани магазини с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия отбелязват най-голям ръст на оборотите си през август в сектора на търговията на дребно  - 14,2% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).През юли увеличението е било с 11,3%, се вижда от сравнението с предходния месец. Докато през юли търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет, е отбелязала най-ниския си спад на оборотите от март насам – 9,1%, то през август потребителите са увеличили покупките чрез онлайн търговия с 11%.

 

Втори най-голям ръст отчитат търговците на фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности, които през август са продавали продуктите си с 10% повече в сравнение с година по-рано. Оборотите са по-високи и спрямо месец по-рано, когато продажбите на козметика и фармация са били по-високи с 6,2%.Отново има забавяне на ръста на оборотите през август в сектора на търговията на дребно в неспециализираните магазини с разнообразни стоки. Продажбите падат с 1%, но това е по-малко в сравнение с юли, когато отбелязаха спад с 1,7%.

 

Четете още по темата в Investor.bg

 

Четете още: Отоплението на дърва - най-евтино тази зима

Коментари

Новини Варна