IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
12:33 | 22 октомври 2016
Обновен: 23:53 | 23 април 2024

Свиват се териториите за биопчеларство у нас

Това засяга и останалите екологични производства

По материала работи: Юлиян Атанасов
Свиват се териториите за биопчеларство у нас

Биологичното производство е много добра и голяма пазарна ниша, за развитието му помагат в голяма степен и субсидиите, които са сериозни пера за биопроизводителите, проблем обаче е все по-голямо ограничаване на ареала където може да се развива тази дейност. Ако преди 5-6 години се виждаха ливади, те вече са изорани и са станали активни земеделски площи. Натискът от конвенционалното земеделие е много сериозен, той обхваща и малки площи, които са били много важни за пчеларството, защото ливадите се превръщат в ниви. Това сподели пред „Агрозона“ Драгомир Драганов, от Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелен мед и пчелни продукти. Дялът на биоземеделието расте, но е налице заплаха подходящите територии да се ограничат много, категоричен е той. Това е мероприятие за луди хора, малко, не е лесно и адмирирам всички, които са се хванали с биоземеделие и го правят напук на всичко, казва той.

 

Биомедът не се влияе много от пазара, тази година в изкупната цена на конвенционалния и био меда има 1 лев разлика. Никога не е било, обикновено става дума за 30-40 ст. разлика. Сега търговците дават по 4.50 лв./кг за конвенционален и по 5.5 лв./кг за биомед. Биопроизводителя си продава веднага продуктът, докато при колегите му понякога стоката не се реализира. За биопродукта винаги има недостиг, казва Драганов, който от години търгува успешно с български биомед и други екологично чисти продукти.

 

„Първият проблем за абсолютно начинаещият биопроизводител е да намери чисто място, където няма да се замърсява продукцията му. Но има голям шанс да оцелее, дори ако е с много малко стопанство. След това вероятно няма да има толкова проблеми“, съветва Драганов. „Търсенето на органик продукти в световен мащаб растеше дори във времето на криза 2008-2012 с между 10 и 15 % всяка година“, споделя експертът. Всички хора от бранша, които изнасят не остават с непродадена продукция. В последните години в цените на биосертифицираните продукти няма големи амплитуди. Дори да има някакво повишено производство, то не срива цените, както се случва при конвенционалните. Преди 4 години конвенционалната малина беше с 3 евро международна цена, сега е 1.8 евро. Докато в биопроизводството цената е 3 евро от години и няма големи сътресения в нивата.

 

http://agrozona.bg

Четете още: Предвиждат се промени в Закона за движение по пътищата

 

Коментари

Новини Варна