IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
16:35 | 30 октомври 2016
Обновен: 20:32 | 9 май 2024

Как новите цени на плодовете ще се отразят върху схемите за училищен плод

Има опасност от отлив на досегашните доставчици

По материала работи: Юлиян Атанасов
Как новите цени на плодовете ще се отразят върху схемите за училищен плод

С новите цени за доставка на пресни плодове и зеленчуци за училищата, които министерството на земеделието въведе от 18 октомври, има опасност от отлив на досегашните доставчици, тъй като цените са с около 60 на сто по-ниски. Това се посочва в сигнал на част от доставчиците, участвали в досегашните схеми за  „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, които се финансират от Евросъюза и имат за цел да насърчат здравословното хранене сред децата.Според търговците промените умишлено са направени броени дни преди началото на кампанията, за да няма време за реакция.

 

В писмо, разпратено до медиите, бизнесът предвижда да се стигне до рязък отлив на досегашните фирми-доставчици или до спад в качеството на продукцията, което да се вмести в новите цени. Всичко това би провалило и самите програми, поради невъзможност да се спазят изискванията за качество на продукцията при подобни ставки.  На въпрос до министерството на храните и фонд „Земеделие“, свързани с новите цени и сроковете за прием на документи, от фонда обясниха, че „с цел по-висока информираност фонд „Земеделие“ е изпратил писма до директорите на учебните заведения, които са заявили, че ще участват по схемите. С писмото училищата и детските градини са запознати с конкретните пределни цени и са приканени да потвърдят участието си в схемата с определения от тях доставчик. Съгласно нормативната уредба фонд „Земеделие“ в момента извършва административна проверка на подадените заявления и постъпилите отговори от учебните заведения“. В случай, че някои доставчици откажат да снабдяват учебните заведения,  е предвидена  възможност за отваряне на нов прием по схемите и „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, като целта е да продължат да предоставят на българските деца качествени продукти (Проект за изменение на Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“).

 

SINOR.bg

Четете още: 6 неща, които да направим при съмнение за инсулт

Коментари

Новини Варна