Около 35.5 млн. лева се очаква да бъдат изплатени днес на производителите на пресни зеленчуци и плодове по схемата за Обвързаното подпомагане. Част от средствата ще отидат при членовете на Асоциация български пипер, които са 229 на брой и произвеждат до 70% (60 000 т.) от пипера в страната, както и 20 000 т. другизеленчуци и 15 000 плодове. Това съобщи за „Агрозона“ Георги Василев, организационен секретар на Асоциация Български пипер.
„Купувайте семена и садете пипер. Недостигът на пипер в държавата е 200 000 т.“, призова Георги Василев. Количествата семена, заложени от производителите към момента е значително по-малко в сравнение с 2016 г. и производителите разчитат на подпомагането, за да закупят допълнително консумативи, които са необходими за производство на разсад. Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието и храните правят така, че нашите зеленчукопроизводители и овощари да се качат на последния влак, за да произвеждат, каза още Василев. Разходите за производство на пипер на полето, по думите му, започват от 500 лв./дка и достигат 2 000 лв./дка. Принципът е, че колкото пари инвестираш, толкова повече пари изкарваш, защото постигаш добро качество.
Подпомагането за производителите на зеленчуци и плодове е 8 пъти по-ниско в сравнение с това за производство на мляко, но те нямат намерение да се присъединят към протестите на животновъдите, каза още Георги Василев. За сравнение, себестойността на млякото, произведено в България е 4 пъти по-висока, отколкото в Полша. В същото време производството на български зеленчуци е с най-ниска себестойност в ЕС, а подпомагането е „мижаво“.
В България са построени преработвателни фабрики за 1,3 млрд. лева и те стоят ненатоварени, работят с по 35% от капацитета си поради липса на суровина, посочи Георги Василев. Само през последните 3 години са фалирали 17 фабрики за замразяване на зеленчуци. В същото време България субсидира производства, които нямат принадена стойност при износ. Например, ако себестойността на зърното е 30 ст./кг, то се изнася за 40 ст./кг. При пипера, ако себестойността е 20 ст./кг, той се преработва и изнася за 4 лв/кг. и принадената стойност остава в страната, каза Георги Василев. По думите му, откакто страната ни е член на ЕС в сектор зеленчукопроизводство са инвестирани 9 млрд. лева, а производството на пипер е намаляло 300%. Внасяме плодове с ниско качество, пълни с вода и откъснати на шестия месец от засаждането им.
http://agrozona.bg
Четете още:Хиляди дипломи, издадени от Софийския университет, се оказват невалидни
Коментари