IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
19:25 | 17 ноември 2014
Обновен: 00:57 | 23 юли 2024

Бизнесът раздвоен за пенсионната възраст

Мнението е на председателя на Варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков

По материала работи: Борис Проданов
Бизнесът раздвоен за пенсионната възраст

Бизнесът е раздвоен по отношение на идеята за увеличаване на пенсионната възраст, установи проверка на Агенция "Черно море“.
Към момента смятам, че условията не бива да се променят, каза председателят на Варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков.


Според него има много причини, поради които нещата с пенсиите са объркани. Налице са стари грешки в самите пенсионни фондове, демографията на страната е такава, че пенсионерите почти са равни с работещите, анализира експертът.


Бизнесът може и да ползва услугите на някои пенсионери, но като цяло е редно да се подготвят кадри. Това обаче става трудно, защото качествените служители не се създават лесно, каза Иван Табаков.


Аз мисля, че възрастта за пенсиониране би могла да се увеличи без проблем, каза за Агенция „Черно море“ предприемачът Димитър Ангелов, който е собственик на магазин. Вижте, ние вече нямаме тежки производства като едно време, когато бе трудно да издържиш в цеха и до 50-годишна възраст. Сега повечето са магазини и ресторанти. Съвсем спокойно в моя магазин може да работи и някой 70-годишен, смята Димитър.


Той лично вярва повече на хората от третата възраст. Сменил съм няколко продавачки, вече на по 23 години, много несериозни момичета, един възрастен човек повече уважава работата, категоричен е предприемачът.


Припомняме, че според сегашния закон пенсионната възраст за жените и мъжете от 2015 г. се увеличава с по 4 месеца до достигане на 63 г. за жените през 2021 г. и 65 години за мъжете през 2018 г. Това важи за най-масовата, трета категория на труд. Необходимият осигурителен стаж нараства със същата стъпка до достигане на 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.


Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна