IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Икономика
09:01 | 4 март 2015
Обновен: 23:38 | 15 април 2024

Токът ще е най-скъп от 7 до 9 часа

Обмислят три тарифи за електричеството

По материала работи: Златина Добрева
Токът ще е най-скъп от 7 до 9 часа

Сутрешното кафе ще ни излиза солено. Токът да е най-скъп във времето, когато потреблението е най-голямо - например от 7 до 9 часа сутрин и от 19 до 21 ч. вечер, предвижда проектозакона за енергийна ефективност. Въвеждането на три тарифи за тока е сред възможните варианти за "динамично ценообразуване", предвидено в текста, който предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента. В него е записано, че доставчиците трябва да стимулират клиентите да регулират потреблението си на ток. За целта ще трябва да бъдат сменени всички електромери, така че да отчитат изразходваните киловати не само денем и нощем, но и в пиковите часове с най-голямо натоварване на мрежата. Така сутрин и вечер цената може да е няколко пъти по-висока от дневната, обясняват експерти.
Авансово ще може да плащаме сметките за ток, парно и природен газ. Това е заложено в проекта за нов Закон за енергийната ефективност, който предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента.
"Доставчикът на енергия или природен газ осигурява на клиентите широк избор на методи на плащане, включително системи за авансови плащания, които са справедливи и отразяват адекватно вероятното потребление", гласи проектът. От промяната ще могат да се възползват например хора, на които предстои продължително отсъствие от дома заради работа в чужбина или просто отиват в по-дълга отпуска или командировка. Така, плащайки авансово за ток, те няма да се притесняват, че електричеството им може да бъде прекъснато за неплатена сметка, докато ги няма, пише standartnews.
Промените в закона предвиждат и "въвеждане на динамично ценообразуване". Единият от вариантите за това е масовото въвеждане на тритарифни електромери, които освен дневната и нощната енергия ще отчитат и потреблението в периодите на върхово натоварване на мрежата, например между 7 и 9 часа и от 19 до 21 часа. В тези часове цената на тока може да е няколко пъти по-висока от дневната. Предвидено е доставчиците да стимулират клиентите си да регулират потреблението си на ток, като им предлагат ценообразуване в реално време и сериозни отстъпки при намалено потребление през върхови периоди на денонощието. Всичко това може да стане чрез внедряването на т.нар. интелигентни мрежи, за което законът предвижда енергийните оператори да бъдат стимулирани, без да посочва точно как.
Битовите клиенти ще могат едностранно да прекратяват договорите си с доставчиците на енергия в случай, че не приемат предложените им нови условия или цени, пише още в проекта.
Глоби до 500 000 лв. ще отнасят крайните снабдители на ток и газ, както и топлофикациите, собствениците на предприятия или на отоплителни инсталации, ако не изпълнят поставените им индивидуални цели за нови енергийни спестявания. Това е записано в новия Закон за енергийна ефективност, приет на първо четене от парламента. Глоби до 10 000 лв. за гражданите и до 50 000 лв. за фирмите са предвидени за възложителите или собствениците на нови сгради, които не са ги изпълнили в съответствие с изискванията за енергийни спестявания.

Коментари

Новини Варна