IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
12:59 | 5 ноември 2015
Обновен: 07:16 | 14 май 2024

За коледен подарък ще похарчим до 50 лева

Най-често българинът се спира на дрехи и козметика

По материала работи: Слав Велев
За коледен подарък ще похарчим до 50 лева

Между 15 и 50 лева ще похарчим тази година за коледен подарък на член от семейството. Данните са от проучване на платформата за сравнение на цени и продукти pazaruvaj.com, цитирано от dnes.bg.
 

Според него българските интернет потребители имат намерение да купят подарък на 3-4 души от тесния семеен кръг, като средната му стойност достига 44 лева.
 

Средната стойност на подарък за хората от широкия семеен кръг - баби и дядовци, леля, чичо, племенници, братовчеди и др., e 40 лева.
 

За приятелите отделената сума за Коледа е средно 26 лева, за колеги – 21 лева.


Данни от проучването показват, че 86% от българите ще купят подаръци за Коледа от електронни магазини, 39% ще го направят на място в молове и търговски центрове, 25% ще отидат в обикновен или специализиран магазин, а 18% ще купят подаръци по интернет от частни лица или аукциони.
 

Българските потребители, пазаруващи в интернет, планират да направят 3-4 покупки на различни видове продукти.
 

Най-често това ще са дрехи (55%), козметика (50%), потребителска електроника (34%), детски играчки (33%), мобилни телефони, таблети и аксесоари (31%), книги (29%) и компютърни устройства (28%).
 

86 на сто от интернет потребителите ще се съсредоточат главно върху тесния семеен кръг.
 

Докато подаряването на подаръци на приятели се планира от почти една трета от потребителите (29%),  готвещите се да зарадват баба, леля или братовчед са само 18%.
 

Обобщените резултати от проучването показват, че за тази Коледа средностатистическият активен потребител на интернет се очаква да купи подаръци за около 5 души за общо 200 лева.
 

При едно четиричленно семейство пазаруването на коледни подаръци може да обремени бюджета на домакинството с около 310-315 лева. В тези изчисления не се включват разходите за празничното меню или коледната елха.

Коментари

Новини Варна