IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
14:19 | 3 февруари 2015
Обновен: 17:10 | 5 май 2024

Община Варна: „Свети Константин“ може сам да си произвежда тока

Енергията ще дойде от термалните води под курорта

По материала работи: Златина Добрева
Община Варна: „Свети Константин“ може сам да си произвежда тока

Курортът „Свети Свети Константин и Елена“ може сам да произвежда електрическа енергия, която да е достатъчна да задоволи нуждите на целия комплекс. Енергията ще дойде от термалните води под курорта. Това пише в туристическата стратегия на община Варна 2014-2020 г. Документът е качен на сайта на общината за обществено обсъждане.
Според анализа, ако курортът започне да оползотворява минералните води, биха се спестили 20 000 тона течно гориво на година. А това ще съдейства за доброто опазване на курортната природна среда, твърдят експертите.
В официалния общински документ се отбелязва още, че термалните води в курорта са с дебит от 105 литра в секунда, а температурата им е от 43 до 51 градуса. В рамките на 24 часа от недрата бликат близо 9 000 000 литра термална вода.
Минералните води на територията на Варна са важен природен ресурс с рекреационно и балнеложко значение, пише в туристическата стратегия на общината.
Водите край Варна са слабо минерализирани с температура между 30 и 54 градуса, припомнят от общината.
Очевидно експертите са на мнение, че трябва да сме по-активни в използването на минералните води. Те могат да бъдат идеално допълнение към процедурите в СПА центрове на хотелски комплекси.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна