IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избори'15
12:33 | 1 ноември 2015
Обновен: 03:58 | 16 май 2024

Проф. Константинов: Хакерската атака към ЦИК е овладяна

Експерти и представители на специалните служби работят по отстраняването на проблема

По материала работи: Борис Проданов
Проф. Константинов: Хакерската атака към ЦИК е овладяна

Сайтът на ЦИК отново е под хакерска атака, съобщи Цветозар Томов, член и говорител на комисията. Проф. Михаил Константинов каза, че атаката е овладяна.


"Хакерската атака към ЦИК е овладяна в момента и не мисля, че представлява проблем", заяви председателят на „Информационно обслужване” АД проф. Михаил Константинов пред Радио "Фокус".


"Мисля, че и в момента сайтът на ЦИК е достъпен, работи без проблеми, което ще рече, че атаката очевидно е била по-слаба", коментира проф. Константинов.


На въпрос за избирателната активност, проф. Константинов посочи, че данни за така наречената активност в „Информационно обслужване” не постъпват.


"Това е информация, която ЦИК получава чрез общинските избирателни комисии. Вижте не можем да говорим за активност при положение, че не знаем колко са избирателите в страната.


Има някакви списъци, в които има някакви имена. В момента имената са сравнително почистени, защото в списъците за местни избори са 6 млн. и 400 хил.


Няма ги онези 7 милиона имена, което означава, че 600 хиляди фантома са махнати, сега като махнем още 600 хил., ще получим число близко до истинското”, каза проф. Константинов.

 

"Информационно обслужване" АД, която поддържа сайта на комисията, е повишила нивото на сигурност. Отварянето на интернет страницата на ЦИК става по-бавно, но е възможно, подчерта Томов.


Експерти на фирмата и представители на специалните служби работят по отстраняването на проблема.


Неправителствена организация е подала сигнал , че бюлетините с които се гласува днес са малки и лесно се разгъват в урната. ЦИК препоръчва бюлетините да са сгъват по-добре, съобщи пред журналисти Камелия Нейкова, член и говорите на ЦИК.

Коментари

Новини Варна