IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
18:52 | 10 юли 2015
Обновен: 20:21 | 16 април 2024

Премиерът: Кабинетът няма да падне заради правосъдната реформа

Той уточни, че не случайно подкрепя министър Христо Иванов

По материала работи: Борис Проданов
Премиерът: Кабинетът няма да падне заради правосъдната реформа

Кабинетът няма да падне заради реформите, а ако подам оставка, първо Европа ще ми се скара, че не работя с малцинствата, заяви премиерът Бойко Борисов.


Запитан дали големите полемики по правосъдната реформа могат да свалят кабинета, той отхвърли този шанс, предаде кореспондентът на БГНЕС от Момчилград. Там Борисов и лидерът на ДПС Лютви Местан заедно прерязаха лентата на пречиствателната станция, а после 20 минути пиха кафе на 4 очи.


"Мисля, че нито е здравословно това говорене, нито е правилно, нито има някакъв смисъл. Това за падането на правителството могат да го мислят само хора, които искат да дестабилизират държавата. Имаше предишен кабинет, спряха всички еврофондове и държавата замря. Ако не бях направил това правителство, ако не бях направил всичките компромиси и не бях благодарил 100 пъти на всички партии за усилията им да има кабинет и парламент, ситуацията у нас щеше да е като в Гърция. Нали няма съмнение", заяви Борисов. Според него преди втория му кабинет държавата се разпадала – падали банки, спрени били фондовете, нямало пари. Според него обаче сега всичко върви нормално – пенсионна реформа, здравна, енергийна, инфраструктура, екология, земеделие, милиарди се разплащат.


"И изведнъж пак започваме да говорим, е, като паднем, какво ще стане! Нови избори, нови мнозинства и малцинства ще ни върнат с година назад. Влезе съдебната стратегия в парламента, гласува се, направихме много усилия да подготвим разбирателство и да се приложи тя. Правихме многократни срещи със съдии и прокурори заедно с правосъдния министър, публично я представихме в парламента и в МС. Когато обаче искаш да променяш Конституция, трябва да си наясно, че с гласовете, които имаш, не можеш да го направиш. Когато обаче не са ти по силите 160 гласа, отиваш да говориш с опозицията, независимо дали е БСП, ДПС, Атака, БДЦ, независими депутати и всички останали", обясни ходовете си в името на съгласието Борисов.


Той уточни, че не случайно подкрепя правосъдния министър Христо Иванов, но той забавил във времето разговора с опозиционните партии, отворил много фронтове и затова нещата зациклили, а това бил единственият му упрек към него. Той изрази надежда, че заедно с Радан Кънев и РБ ще проведат разговорите с опозицията, за да потърсят консенсус и да съберат необходимите 160 депутати за поправките на Конституцията.


"Защо трябва да говорим всеки ден с ултиматуми, кой щял да излезе от коалицията, ами ако аз изляза, какво ще стане – без ГЕРБ правителство не може да има в никакво мнозинство. Айде пак почваме въртележката за служебно правителство, айде няколко месеца то управлява, после вотът ще съвпадне с местните избори плюс референдума, влизаме в зимата, кой иска това да се случи на държавата, нека да го каже! Сутрин, докато се обличам, гледам анонсите по телевизията – правителството ще падне, клати ли се то, защо го клатят. Аз ни най-малко не се усещам нито разклатен, нито разколебан, защото с колегите полагаме огромни усилия и резултатите ни са видни, нещата си вървят, защо да падаме", коментира Борисов.


Той посочи, че на гърците им помагат САЩ, Русия и европейците, а Орешарски не можел да влезе в кабинет в Европа. Това ли искате пак да ни се случи, запита премиерът. Той искал водата да му е пречистена, хората да имат чешми и канализация, и това правел с всичките си колеги. Според него в енергетиката се полагат огромни усилия да се вържат краища, много раздалечени едно от друго, за да не се вдигне цената на тока за хората и за индустрията. "Но там трябва да срежеш онези, които взимат големите печалби и или едните са доволни, или другите. И ние поехме всички ангажименти да стимулираме хората и икономиката. И всичко това да го спрем, защо, някой ще ме победи на изборите днес? Орешарски веднъж го направи и аз благодаря на Местан за доблестта да го признае. Защото заедно се получава това, а когато сме в противоборство, се мразим и ненавиждаме, и правихме всичките тези неща в парламента. Как Европа ще приеме аз да отида и да хвърля оставка, първо на мен ще ми се скара, че не мога да работя с малцинствата", обясни в детайли премиерът Борисов.

 

Той подчерта, че България в момента е остров на стабилност, включително и етническа. Прекрасен бил диалогът му с реформаторите, с Патриотичния фронт и с АБВ. "Тези взаимоотношения ще се усложнят по изборите, но това е един модел, с който ще покажем на хората как надвиваме личното и партийното си его, за да мислим за народа и държавата. В момента всички политически партии се стараят да бъдат по-добри, хората да ги харесват с градивност", коментира още Борисов в Момчилград.

 

По-добре да има съгласие и да върви напред държавата, отколкото да правим дребни хитринки, така отговори той на въпроса има ли затопляне в отношенията на ГЕРБ и ДПС.

 

Лютви Местан също не даде конкретен отговор има ли специален знак в днешното им присъствие заедно, а подчерта, че диалогът му с Борисов е единствено по оста власт – опозиция. Но никой не е казал, че трябва да има Берлински стени между властта и опозицията, по теми от национален и обществен интерес трябва да има нормален диалог между властта и опозицията, подчерта Местан. Той призна, че изпитал странно усещане днес, когато за пръв път рязал лентата на обект с премиера Борисов.

Коментари

Новини Варна