IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
18:00 | 5 ноември 2014
Обновен: 11:06 | 21 април 2024

Ще има кабинет под жесток контрол в НС и в обществото

Социолог даде живот поне година на правителството на Борисов

По материала работи: Борис Проданов
Ще има кабинет под жесток контрол в НС и в обществото

Ще има кабинет, макар и трудно, с много компромиси, смята социологът Боряна Димитрова.
Според нея ситуацията крие много рискове и неизвестни, но още повече проблеми ще има, ако не бъде съставено правителство. Освен това нито една от партиите в НС няма интерес от нови избори, коментира социологът.
По думите й животът на правителството в много голяма степен ще зависи от това каква спойка ще се получи между министрите и, разбира се, от парламентарната подкрепа.


Според нея във всички случаи кабинетът ще работи поне година, а оттам нататък бъдещето ще зависи от действията му.
Правителството ще е заето с една сложна парламентарна подкрепа, с необходимост да обосновава всяко свое решение, да бъде под един много жесток парламентарен, медиен и граждански контрол, каза още Димитрова пред БНР.
Тя обаче смята, че това е добре „след годините, в които наблюдавахме в голяма степен безотговорно управление“.
Според Димитрова, ако има нови избори, ГЕРБ ще загуби заради това, че не е съставила правителство, а е имала изключително силна преднина пред останалите.


По думите й ще загуби Реформаторският блок, ще загубят в голяма степен БСП. Вероятно обаче крайните радикални партии – „Атака“ и Патриотичният фронт, имат шанс да подобрят своя резултат.
„В никакъв случай няма да спадне влиянието на ДПС, защото една ниска избирателна активност, която може да се очаква при бързи следващи избори, да кажем в средата на зимата, ще доведе единствено до увеличаване на радикалните крила и на тежестта на ДПС, тоест точно онова, което в най-голяма степен пречи на съставянето на правителството“, коментира социологът.


По отношение на имената за министри в следващото правителство, които изтекоха неофициално вчера, но все още не са потвърдени, социологът смята, че няма да останат същите на 100%.
Самият факт, че в преговорите влиза и Патриотичният фронт – много е вероятно част от тези имена да бъдат сменени с други имена, но това не би променило цялостния характер на кабинета, каза Димитрова, като допълни, че част от номинациите са спорни.


За отказа на ДПС да подкрепи кабинет, включващ подкрепата на Патриотичния фронт, Димитрова коментира, че 1 година движението беше коалиционен партньор на БСП, но в нея не е изразявало съмнения в евроатлантическата ориентация на страната, макар според нея поводи да е имало не един или два пъти.
За мен най-странното е в кой момент се появи загрижеността за евроатлантическата ориентация на страната на г-н Местан, при положение че една година, докато беше в управлението, нито веднъж не изрази загриженост по този въпрос, заяви тя.
Според Боряна Димитрова поведението на АБВ в НС ще бъде ситуационно – в едни случаи ще подкрепят кабинета, в други не.


Това е най.малката ПГ и техният стратегически интерес е да съумеят да привлекат по-голям дял от симпатизантите на БСП, смята социологът.


Според нея подкрепата на БДЦ може да бъде сведена до отделни депутати, които да гласуват за или против. Не виждам тази ПГ като единна парламентарна група, обясни Димитрова и допълни, че не е случайно, че първият независим депутат е от „България без цензура“.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна