IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
10:17 | 25 октомври 2018
Обновен: 16:03 | 25 април 2024

Цецка Цачева: Отпадна основното препятствие Варна да няма съдебна палата

Аз съм оптимист, но проектът не може да се реализира за година-две, обяви правосъдният министър

По материала работи: Слав Велев
Цецка Цачева: Отпадна основното препятствие Варна да няма съдебна палата

 

Едно от основните препятствия, което е стопирало досега изграждането на съдебна палата във Варна, е отпаднало. Това обяви в морската столица министърът на правосъдието Цецка Цачева. Днес Висшият съдебен съвет провежда заседание в града, като основна тема е обсъждане на възможностите за решаване сградния проблем на органите на съдебната власт.

 

“Едно от препятствията в 140-годишната история на съдебната система във Варна да не се построи към момента съдебна палата е липсата на единство между магистратите от различните гилдии, прокурорска, съдийска, както и адвокатската колегия. Аз съм обнадеждена след постигнатия консенсус през септември. За това днес тук се провежда изнесено заседание на Висшия съдебен съвет с участието на кмета Иван Портних, главния архитект на общината, областният управител. Има воля от страна на съдебната власт, която вече е стопанин на съдебните сгради, да се постигне решение на един много остър и наболял проблем за Варна“, коментира Цачева преди заседанието в Икономическия университет.

 

По нейните думи няма как да бъдат заложени средства за нова сграда в бюджета за 2019 г., но тя е оптимист, че проектът ще бъде реализиран. „За 2019-та ми се струва, че сме се забавили, тъй като съгласувателната процедура на проектозакона за бюджета на държавата вече е в ход, но тогава, когато се изготви правния анализ на статута на терена, който ще получи подкрепа надявам се в днешното заседание, когато имаме конкретни стъпки, които следва да се извървят, аз съм оптимист. Разбира се не трябва да подвеждаме цялата юридическа общност, че това ще се случи в рамките на година-две. Става дума за един мащабен проект, но колкото по-бързо, толкова по-добре“, допълни Цецка Цачева. 

 

НИКОЛА ДИМИТРОВ

Снимки: АВТОРЪТ

Коментари

Новини Варна