IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
14:46 | 31 октомври 2014
Обновен: 05:11 | 24 март 2024

Бойко Борисов: Не съм оптимист за кабинета

Може да върна мандата, каза лидерът на ГЕРБ

По материала работи: Златина Добрева
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не е оптимист за изхода от преговорите за кабинет. Той обясни, че ако не се стигне до споразумение, може да върне мандата. И даде да се разбере, че може да отстъпи от позицията си за кабинет на малцинството само на ГЕРБ, пише dnes.bg.
Думите му идват ден след като преговорните екипи най-после излязоха с формула за съставяне на правителство. ГЕРБ и РБ обявиха, че са готови да сключат коалиционно споразумение и са съгласни Патриотичният фронт да е част от мнозинството, без да участва в него.
„Към днешна дата не съм оптимист за преговорите за кабинета. Не е зачеркнат вчерашния вариант, но това вече ни е коя - десета среща? И всеки път на срещата се договаряме преговорният екип да се консултира. И другия път, като дойдат на срещата – не можем да вземем решение, защото ще се консултираме пак”, обясни Борисов.
Той допълни, че е дал срок на преговорния екип до понеделник в най-спокойна атмосфера да се опитат да вземат решение. Борисов обясни, че ще се включи в преговорите, когато има какво да подпише. Той допълни, че ако преговорите вървят както трябва, в понеделник трябва да се говори за постове в кабинета. В същото време стана ясно, че не изключва провал на разговорите.
„Като не стигнем до споразумение, взимаме мандата, връщаме го в сряда и отиваме на избори”, каза той. На припомнянето за заявената от него възможност за съставяне на кабинет само на ГЕРБ, той отвърна: „В тази ситуация кабинет само на ГЕРБ … Ще го обмислим, пак ще ги събера лидерите”.
Бойко Борисов се ядоса на въпросите на журналистите, които го препитаха по всички варианти за правителство, обявени по-рано от него.
„Толкова не искам да разговарям с вас – когато кажеш една или друга версия, вие след това ми я напомняте. Да има няколко варианта. Когато стигна до решение, ще ви го кажа. Сега сте ме заклещили тука… Не мога да говоря нито от името на Реформаторския блок, нито от името на партиите в него”, каза той.
След това даде пример защо не е оптимист за сформирането на кабинета. „Вчера се обадих на г-н Кънев, помолих го да уточним заедно позицията по КТБ и да покажем партньорство. Той ми каза: „Г-жа Кунева я няма, като я намеря, ще се обадя. И не се обади”.
„Ще замълча”. Така лидерът на ГЕРБ отговори на въпроса наистина ли РБ искат половината министерски постове в кабинета.
Изказването на Борисов идва на фона на очакванията преговорите между ГЕРБ и Реформаторите днес да продължат. След края на парламентарното заседание ще има разговори по детайлите от програмата за управление.

Коментари

Новини Варна