IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
08:30 | 29 септември 2017
Обновен: 10:35 | 28 април 2024

Имаме нужда от изграждане на военноморска база на НАТО на българския бряг

Това заяви във Варна президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси

По материала работи: Пламен Янков
Имаме нужда от изграждане на военноморска база на НАТО на българския бряг

Имаме нужда от изграждане на военноморска база на НАТО на българския бряг. Това заяви във Варна президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Според него с Русия е много важно да се говори вежливо, но в същото време трябва да бъдем и добре въоръжени.

 

На 28-29 септември във Варна се провежда международна конференция на тема "Стратегията на НАТО за сигурността в Черноморския регион". Тя е организирана от Атлантическия клуб в България съвместно с фондация "Ханс Зайдел", Асоциацията на експерти по комуникации, електроника, информационни системи и разузнаване и Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров".

 

Участват представители на правителството, неправителствения сектор, международни експерти, представители на академичните среди. Те обсъждат сигурността в Черноморския регион, отношенията с Русия, замразените конфликти в региона, ролята на Черно море като енергиен коридор и асиметричните заплахи към България и региона. Проблеми и предизвикателства има, коментира президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. „Анексиите на Южна Абхазия, Осетия и Крим и през всичките тези 27 години постоянното военно присъствие на Русия в Приднестровието превръщат Черно  море наистина в тревога. Точно за това НАТО реши да обърне специално внимание на Черно море. Това, което ние в Атлантическия клуб сме казали преди много време - че имаме нужда от военноморска база на НАТО на българския бряг, както имаме американски бази в Безмер, Ново село и Граф Игнатиево“, заяви той.

 

Според Соломон Паси, ако се вземе решение за изграждане на такава база, тя може да бъде готова до 3 години. Къде е най-подходящото място за нея, ще кажат военни експерти. Нашият голям проблем е международният тероризъм и липсата на мениджмънт на миграцията, коментира той.

 

„Ние не смятаме, че Русия е някаква непосредствена заплаха, тя може да е притеснение за всички нас, но не бих я нарекъл непосредствена заплаха. Колкото по-добре въоръжена е една държава, толкова по-малко привлекателна мишена е за всички останали. Това го показа и опитът с американските бази, които изградихме досега, това го показва и историята на военното дело“, допълни Паси.


ГЕНОВЕВА ДОНКОВА

Коментари

Новини Варна