IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
08:31 | 5 ноември 2014
Обновен: 15:12 | 17 април 2024

Президентът връчва на Бойко Борисов мандата за кабинет

Предстои последен кръг консултации на "Дондуков" 2

По материала работи: Златина Добрева
Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес мандата за съставяне на кабинет на Бойко Борисов. Той е кандидатът за премиер, посочен от ГЕРБ. Кандидатурата му получи вчера одобрението и на бъдещите коалиционни партньори във властта от Реформаторския блок.
Церемонията по връчването ще се състои в Гербовата зала на президентството.
Във вторник стана ясна структурата на бъдещия кабинет. Той ще има трима вицепремиери - един от РБ - Меглена Кунева и двама от ГЕРБ - Румяна Бъчварова и Томислав Дончев. Реформаторите ще имат шестима министри от общо 18. Предвидено е и едно място за АБВ, пише dnes.bg.
След връчване на мандата на ГЕРБ днес предстоят последни преговори с Патриотичния фронт и АБВ за подкрепа на кабинета. Патриотите вече излязоха с декларация, че няма да станат част от мнозинството, защото не одобряват програмата на бъдещия кабинет.
Преди да връчи мандата днес, държавният глава ще направи последния кръг консултации с политическите сили. След като вече се срещна с шест от партиите в парламента, днес предстои той да проведе задължителните по конституция разговори с БСП и ГЕРБ.
От 10.30 часа държавният глава ще разговаря с представители на парламентарните групи на „БСП лява България“, съобщиха от президентството. От 13 часа президентът ще се срещне с представители на ПГ на ГЕРБ.
След края на консултациите с ГЕРБ Росен Плевнелиев ще връчи мандата на Бойко Борисов.

Коментари

Новини Варна