IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
11:13 | 5 ноември 2014
Обновен: 13:56 | 12 април 2024

Гласуват новия кабинет в Народното събрание в петък

Очаква се утре да излезе указът на президента за съставяне на правителство

По материала работи: Златина Добрева
В парламента мислят различни варианти за парите в КТБ

Най-вероятно в петък ще бъде гласувано новото правителство в пленарната зала, обяви председателят на парламента Цецка Цачева.
Държавният глава Росен Плевнелиев вече проведе предвидените в Конституцията консултации с парламентарно представените политически сили, като за днес са насрочени последните две – с БСП и с ГЕРБ.
След това президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на най-голямата партия в НС - ГЕРБ, Бойко Борисов.
Очаква се утре указът на президента за съставяне на кабинет да излезе и в петък депутатите да гласуват състава на правителството.
След дълги преговори ГЕРБ и РБ се разбраха, че правителството на Борисов ще има 18 министри. Реформаторите ще получат шест места в кабинета и един вицепремиерски пост без портфейл.
Двете партии предложиха и на АБВ министерско кресло, но от формацията на Георги Първанов все още не са отговорили положително. От АБВ настояват в програмата на изпълнителната власт да залегнат и техни социални приоритети.
ГЕРБ и РБ разчитаха на подкрепа и на Патриотичния фронт в парламента, но късно снощи Патриотите обявиха, че няма да застанат зад кабинета, защото техните приоритети не са записани в програмата.
ГЕРБ може да разчита и на гласовете на депутатите от БДЦ, въпреки че отказа да разговаря с тях още след първия кръг преговори.
БСП още след изборите обяви, че ще е опозиция. ДПС беше готово да подкрепи дясноцентристко правителство на ГЕРБ и РБ, но заплаши, че ако то разчита на ПФ, няма да гласува за него. „Атака“ също ще е в опозиция.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна