IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
14:25 | 5 ноември 2014
Обновен: 11:15 | 12 април 2024

Президентът: Коалиция не е мръсна дума

Росен Плевнелиев пожела успех на Бойко Борисов

По материала работи: Златина Добрева
Росен Плевнелиев

Коалиция не е мръсна дума, а част от всяка демократична процедура и държава, заяви президентът Росен Плевнелиев в обобщение на проведените консултации с партиите в НС и след като връчи мандат за съставяне на кабинет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
Президентът подчерта, че има нужда да си дадем сметка, че в следващите „десетки години“ няма да има абсолютно мнозинство, което означава коалиции, съгласие на принципна основа. Той апелира да бъде намерена формула за устойчивост и стабилност, каквато, по думите му, искат всички.
Навлизаме в решителни часове и дни на компромиси и на лидерство, каза Плевнелиев и допълни, че ще стане ясно дали декларациите на партиите за ново, по-високо ниво на стабилност и за разпознаване на гласа на народа ще бъдат облечени в конкретно съдържание.
Държавният глава изрази увереност, че българският народ не иска нови избори, а стабилно управление и лидерство.
Той призова всички парламентарно представени политически сили да работят за това.
Плевнелиев обобщи, че в рамките на консултациите всички партии са декларирали, че не искат нови избори и са обявили готовност да подкрепят програми и политики, които съответстват на смислени национални приоритети, като даде пример с енергийната ефективност, балансираното регионално развитие, проекта „Южен поток“ по правилата на ЕС.
Установих с моя екип, че има поле за тематично съгласие и за широко политическо съгласие, ако обаче то не е само декларирано, защото в следващите часове и дни ние ще видим и на практика не какво ще се декларира, а какво ще се свърши, подчерта той.
Президентът изрази надежда гласът на разума да надделее и пожела успех на Бойко Борисов. При връчването на мандата лидерът на ГЕРБ даде ясно да се разбере, че след преговорите днес с РБ и ПФ, а после и с АБВ, ще е ясно ще има ли кабинет, или не.

Коментари

Новини Варна