IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
15:49 | 6 ноември 2014
Обновен: 14:47 | 12 април 2024

ГЕРБ и Реформаторите подписаха за новото правителство

Бъдещият кабинет ще има четирима вицепремиери

По материала работи: Златина Добрева
Меглена Кунева и Бойко Борисов

Първите подписи за новото правителство на България са сложени.
След едномесечни преговори и десетки часове разговори ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционно споразумение за управление на страната.
Подписите си под документа сложиха лидерът на ГЕРБ и номиниран за премиер Бойко Борисов и лидерите на Реформаторите. Това стана на тържествена церемония в парламента.
На нея присъстват и номинираните министри. Сред тях са спряганите за вицепремиери Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, кандидатът за финансов министър Владислав Горанов, Христо Иванов, Даниел Митов, Ивелина Василева, Десислава Танева, Ивайло Московски, Вежди Рашидов и Веселин Вучков.
В коалиционното споразумение, което беше подписано, е записано, че новото правителство ще има четирима вицепремиери и 17 министерства.
Механизмът на взимане на решенията ще е на базата на консенсуса, като се дава възможност и за особено мнение.
Програмната декларация, която беше изготвена след тежки преговори, е от 16 страници и съдържа 20 основни пункта.
Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов благодари на преговорните екипи, които са стигнали до този резултат.  "Поне 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори, но всички положихме усилия и направихме нужните компромиси с едно-единствено нещо в главите си - не власт, не постове, a да се опитаме преди нови предсрочни избори да направим правителство", каза той.
Борисов обяви, че ГЕРБ участва в кабинета с всичко най-добро, което има.
"Надявам се това начинание да изведе страната на пътя на стабилността и на реформите", каза Меглена Кунева от името на РБ. Тя поиска да се положат основите на дългосрочни реформи, да се даде шанс на продължаващата европейска интеграция. Кунева изрази надежда и подкрепата за важните стъпки на кабинета да не прекъсва. Тя нарече преговорните екипи на ГЕРБ и РБ семейство на работещите семейства.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна