IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
19:48 | 10 ноември 2014
Обновен: 16:37 | 14 април 2024

Мечтата за 10 ноември изгря в изложба

Президентът уважи събитието

По материала работи: Борис Проданов
Мечтата за 10 ноември изгря в изложба

Полковник Иван Влайков, инж. Стоян Божков, Стойчо Мушанов, ген. Иван Вълков, ген.-майор Васил Баларев са само част от страдалците от лагера "Белене", изобразени в рисунки от техния брат по съдба д-р Петър Байчев. Днес в НХГ бе открита негова изложба, озаглавена "Пробиви в стената".
Целият архив на д-р Петър Байчев с рисунки от лагера "Белене" е представен от неговите наследници – дъщеря му и сина му Илина и Веселин Байчеви. Представен бе също и албум с тези рисунки в луксозно издание. Гости на изложбата бяха президентът Росен Плевнелиев, президентът Желю Желев, кметът на София Йорданка Фандъкова, американският посланик Марси Рийс, политикът Касим Дал и десетки роднини, близки и приятели на бивши затворници от "Белене".
Дянко Марков е лежал не в "Белене", а в Богдановдол, е един от емблематичните затворници на бившия режим, заяви пред БГНЕС, че е впечатлен от рисунките на д-р Петър Байчев, който е оставил повече от 200 творби – портрети на хора, рисунки на събития от преживяванията си в лагера.
"Изложбата е съставена от автентични портрети на лагеристи и е уникална и особено въздействаща", заяви в словото си президентът Плевнелиев. "Зад всеки портрет се крие лична съдба, съсипан живот, разбито семейство и години на страдание", каза още той.
Проф. Ивайло Знеполски от Института за изследване на близкото минало заяви, че неговата организация повече от 20 години събира лични истории, свързани с живота на хората, които по онова време са прекарали част от дните си по лагерите и затворите. А д-р Петър Байчев в продължение на почти 5 години от своя престой в Белене рисува стотици портрети и шаржове на свои "колеги по съдба". Успява да ги запази и изнесе след излизането си през 1954 г.

Коментари

Новини Варна