Варна 11°
fallback
Политика
15:46 | 21 ноември 2017
Обновен: 18:58 | 25 април 2024

Антонио Таяни пред парламента: България има изключителен потенциал за развитие

Според председателя на Европарламента, държавата ни управлява успешно границите си

По материала работи: Пламен Янков

Според председателя на Европарламента, държавата ни управлява успешно границите си. Страната ни обаче трябва да увеличи усилията си по отношение на повишаване на конкурентоспособността си и отваряне на пазара. 

 

България трябва да отвори европредседателството си към гражданите. Това послание отправи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в своето обръщение към Народното събрание, цитиран от Дарик. По думите му, страната се справя много добре с подготовката на председателството на Съвета на ЕС, което ще поеме от 1 януари.

 

Таяни припомни, че в момента Евросъюза е изправен пред три големи предизвикателства - успешно излизане от икономическата криза, справяне с миграционния поток и продължаващата заплаха от терористични атаки.

 

Той припомни на родните депутати, че България заема ключово място на картата на Европа, особено заради факта, че има граница с Турция.

 

"България заслужава добра оценка и аплодисменти за контрола на своите граници. Относно членството на страната в "Шенген" Европейският парламент поддържа влизането на България в тази система. Очаквам да бъде получено одобрение и от страна на Европейския съвет", каза Таяни.

 

Той коментира и последния доклад на Европейската комисия за напредъка на България и каза, че според него страната ни се движи по правилен път и трябва да продължи в тази посока.

 

"България е малка държава в сравнение с Франция и Германия, но има потенциал за разрастване на конкурентоспособността и отваряне на пазарите, модернизация на промишлеността, пълно интегриране на единния пазар на услуги и развитие на единен енергиен пазар", каза още Таяни пред българските депутати.

 

Той напомни на Народното събрание, че младите са основния потенциал на страната при справянето с демографската криза и трябва да им се обръща повече внимание на парламентарно и правителствено равнище.

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback