IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
13:58 | 15 ноември 2014
Обновен: 07:15 | 14 април 2024

Кристалина Георгиева: Кабинетът да има куража за отлаганите с години реформи

Липсата на доверие е най-големият проблем според еврокомисаря

По материала работи: Златина Добрева
Кристалина Георгиева: Кабинетът да има куража за отлаганите с години реформи

Новото българско правителство трябва да прояви куража да осъществи докрай реформите, които са били отлагани с години, защото са политически трудни, призова заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по БНР.
Тя посочи като приоритети здравеопазването, пенсионната система, администрацията и инвестиционната среда.
„Докато съществува усещането, че трудните неща ще продължим да ги отлагаме, ако не се появи кураж те да бъдат решавани, аз се боя, че няма да успеем да адресираме най-големия ни проблем в момента, а той е - проблемът на доверието. Хората са се отчаяли“, коментира Георгиева.
Според нея факторите, които негативно влияят на страната щяха да се увеличат с още един, ако нямахме не просто правителство, а такова, което не дава надежди да работи сериозно, отговорно и добре.
„Дефицитът от 2013 до 2014 г. скочи три пъти - от 1,2% на 3,6%. Откъде идват тези не особено благоприятни развития? Те идват от общата икономическа ситуация в Европа. Виждаме, че прогнозата на комисията за Европейския съюз за съжаление е по-песимистична, от колкото би ни се искало”, каза тя.
Кристалина Георгиева смята, че е притеснителен и фактът, че се очаква частните инвестиции да продължат да се свиват, което пък касае усвояването на европейските пари.
„Моето послание към правителството е да не забравят, че догодина е последният шанс да усвоим парите от предишния програмен период. Всичко, което е възможно трябва да се направи, за да не връщаме пари в европейския бюджет”, призова тя, цитирана от dnes.bg.
Според нея доверието в банковата система се подкопа заради това, че четвъртата по големина банка затвори врати.
„Естествено е, че това води и до допълнителни тежести за страната. Продължителната икономическа криза, към която се добавя политическа нестабилност. Това, че спряха евро фондовете и бюджета трябва да се бръкне да плаща за неща, за които ние сме осигурили пари от Европа. Всички тези фактори доведоха до утежняване на обстановката в нашата страна”, коментира още Кристалина Георгиева.

Коментари

Новини Варна