IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
10:18 | 19 ноември 2014
Обновен: 15:46 | 15 април 2024

ДПС застана зад Орхан Исмаилов

За качествата му не можело да се съди по името

По материала работи: Златина Добрева
ДПС застана зад Орхан Исмаилов

ДПС се обяви в защита на назначения за зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов, въпреки че той е от редиците на „Народна партия за свобода и достойнство“, която беше създадена от отцепниците от движението Касим Дал и Корман Исмаилов.
От Патриотичния фронт вчера намекнаха, че заради това назначение може да оттеглят подкрепата си за правителството, което пък провокира ГЕРБ да обяви, че ще свика среща с партньорите си, макар че така и не стана ясно кога ще се състои тя.
Според ДПС за качествата на Исмаилов не може да се съди по името.
"Депутатите от ДПС, със самочувствието на най-последователната евроатлантическа партия в България, представляващи избиратели със силно чувство за свобода, защото познават дискриминацията, притежавайки утвърден с времето рефлекс за всеки дискриминационен акт, прояви на високомерие и вид на омраза срещу малцинствата в страната, заявяваме, че не приемаме и остро осъждаме безспорно дискриминационното и ксенофобско отношение за искане за освобождаване от работа на някой само защото носи името Орхан Исмаилов“, обяви от името на парламентарната група на ДПС Тунджер Кърджалиев.
Според него реакцията на патриотите е не само несправедлива, но е и рецидив на преддемократични модели, несъвместими с европейското гражданско общество.
Малцинствата могат да се интегрират ефективно само когато се признава идентичността им, другото е асимилация, смята Кърджалиев.
Той предупреди, че явно Патриотичният фронт ще постави в режим на провокации управляващата коалиция.
"Напомняме на управляващите две партии, че при допуснат компромис с базови демократични ценности в името на ефимерен комфорт ще се стигне до изгубване на европейската идентичност“, посочи още Кърджалиев.
Депутатът от ДПС призова премиера Бойко Борисов да е преграда „пред такива грозни атавизми“.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна