IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
09:09 | 20 ноември 2014
Обновен: 04:01 | 14 април 2024

Меглена Кунева ще е силов вицепремиер

Tова става ясно от заповед на премиера Бойко Борисов

По материала работи: Златина Добрева
Меглена Кунева ще е силов вицепремиер

Меглена Кунева бе определена за силов вицепремиер в кабинета, става ясно от заповед на премиера Бойко Борисов, с която той разпределя ресорите на заместниците си, пише „Труд“.
Кунева ще контролира вътрешното, външното, правосъдното и военното министерство, както и центъра БОРКОР за противодействие на корупцията. Тя ще наблюдава още агенцията за българите в чужбина и за бежанците.
Премиерът Борисов обаче си запазва лично контрола над две важни ведомства – Държавната агенция „Национална сигурност“ и Държавната комисия по сигурността на информацията. Второто ведомство на пръв поглед не е силово, но то контролира издаването на допуски за държавни тайни и издава сертификати за достъп до натовска и европейска класифицирана информация. Понякога отнемането на такъв сертификат означава и уволнението на неговия титуляр от важен пост в силовите ведомства, тъй като той вече не може да изпълнява пълноценно задълженията си.
Томислав Дончев взима икономическите министерства – финансите, икономиката, регионалното развитие, енергетиката, транспорта, земеделието и околната среда. Той ще надзирава още държавния резерв, ДКЕВР и агенцията по приватизация. Спестено му е единствено министерството на туризма, което ще бъде контролирано от вицепремиерката Румяна Бъчварова.
Бъчварова, която в предишния кабинет на Борисов бе шеф на кабинета му, сега ще наблюдава образователното, културното, здравното и спортното министерство. На нея ще се отчитат още статистическият институт, Комисията за регулиране на съобщенията и агенция „Архиви“.
Социалният вицепремиер Ивайло Калфин има най-малко ресори – освен собственото министерство той ще се грижи за агенцията за закрила на детето, за компенсационния жилищен фонд и за агенцията за професионално образование и обучение.

Коментари

Новини Варна