IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
16:38 | 21 ноември 2014
Обновен: 19:25 | 12 април 2024

Депутатите се обидиха, няма да се тестват за наркотици

Парламентът отхвърли предложението тест за дрога да се прави веднъж годишно

По материала работи: Златина Добрева
Депутатите се обидиха, няма да се тестват за наркотици

Под знака на наркотици, алкохол, сексуални зависимости, оръжие и религия премина дебатът на депутатите за предложението на Патриотичния фронт народните представители да са длъжни да се подлагат веднъж годишно на изследване за употреба на наркотични вещества, което в крайна сметка не беше прието.
Оказа се, че според доста народни представители това искане е обидно. Предложението беше отхвърлено с 24 гласа против и 53 гласа "въздържал се" (основно от ДПС), като го подкрепиха само 30 народни представители.
Изненадващо обаче депутатите за малко да запишат в правилника за работата и дейността на Народното събрание, че народните представители нямат право да внасят в парламента хладни и огнестрелни оръжия, взривни и отровни вещества, както поиска по време на дебатите председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.
Предложението му беше одобрено, но Таско Ерменков от БСП поиска прегласуване и призова депутатите да не се държат като „група кретени, които не знаят какво правят“, защото е ясно, че „всеки нормален човек ходи на работа без оръжие“.
Макар критиките към искането за теста за наркотици да бяха много, Юлиян Ангелов от ПФ се опита да убеди народните представители, че това е правилно.
„Когато караме кола, ни искат тест за наркотици, а когато управляваме държавата, не ни искат“, мотивира се той. Същото становище застъпи и Мартин Димитров от РБ, който предупреди, че хората, които пишат закони и са зависими, застрашават много повече животи от един дрогиран шофьор.
Филип Попов от БСП се изказа категорично против предложението на ПФ и припомни, че принудително отнемане на биологичен материал от човек се изисква по специален ред.
„Не виждам още колко трябва да се принизи Народното събрание. Ударихме дъното с това предложение. Вървейки по тази логика, сигурно е добре на входа на парламента да сложим един дрегер и всеки, който мине оттам, да се провери“, заяви социалистът.
Борислав Великов от РБ призна, че по принцип идеята на Патриотите не е лоша, но трябва да се прецизира и да се предостави списък на веществата, начина на вземаме на биологичния материал, на метода на съхранение на пробите и как ще се анализират, за да има достоверност резултатите.
Според него обаче, ако някой знае, че ще бъде подложен на такъв текст, ще избере такива вещества, които бързо се преобразуват в други безредни.
„Така че би трябвало ежедневно да се подлагаме на тест, а това не е ли прекалено за хора с чувство на дълг пред родината“, риторично попита Великов.
Емил Райнов от БСП призна, че се срамува и е притеснен от профанизирането на дебата.
„Малко по-сериозно. Всеки един от нас, влизайки в този парламент, е подписал клетвен лист и това е достатъчно за неговата съзнателна отговорност. Иначе когато партиите си правят кастинг за депутати, могат да залагат каквито и да било изисквания. Нека прекратим този цирк“, призова той.
Валери Симеонов посочи, че не искането на ПФ е допринесло за ниския рейтинг на парламента, а това, че в него има хора, които са под наркотична зависимост, след като от ГЕРБ изразиха притеснения как ще се отрази тази мярка на доверието в НС.
„Какво ще произтече, когато тестът се окаже положителен“, попита Димитър Главчев от ГЕРБ, а председателят на парламента Цецка Цачева му отговори, че пак ще се стигне до авторитета на парламента.
Мартин Димитров пък припомни, че именно от ГЕРБ преди време са се чули гласове за контрол над депутатите.
„Димитър Главчев и Красимир Велчев, призовавахте за същото, и то бяхте много убедителни. За мен е достатъчно резултатът от този тест, ако е положителен, да бъде публично оповестен и ако хората на избори решат пак да го изберат този депутат, си е тяхно право, но ако решат да не го подкрепят, както предполагам, че ще стане, значи успехът на мярката ще е сериозен“, коментира той.
След него Красимир Велчев от ГЕРБ призна, че е искал да се вземат мерки за засилен контрол преди време.
„От три години повтарям, че трябва да има психотест и ако се минава на едно такова изследване, да се минава и на психотест и избирателите да знаят кой психически е нормален“, заяви той.
От “Атака“ също се изказаха в подкрепа на предложението, макар и да имат сериозни спорове с ПФ.
„Когато се обсъждаше Изборният кодекс, ние предложихме всеки кандидат за депутат да декларира дали е член на тайни общества, дали е хомосексуалист“, припомни националистът Десислав Чуколов и дори поиска наркотестът да се прави на всеки четири месеца.
Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че предложението на ПФ е в тотално съзвучие и с религиозния канон, особено за по-строгия ислямски, който се споделя от по-голямата част от депутатите от движението.
Той обаче поиска министърът на здравеопазването да информира дали предложението не противоречи на международни конвенции.
Изказването му провокира остра реакция от страна на Валентин Касабов от ПФ, който го предупреди да не смесва демагогията с религията.
„В Корана е записано да не се пие вино и ракия, а ние предлагаме строго специфични вещества, които променят трайно съзнанието и личността. В Корана е записано, че жената стои по-долу от мъжа и когато срещнете неверници, бийте ги, убивайте ги“, мотивира се той.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна