IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
11:57 | 14 юни 2018
Обновен: 20:25 | 27 април 2024

Емил Радев, евродепутат: Директива ще уеднакви основните процесуални права на гражданите в ЕС

По материала работи: Пламен Янков
Емил Радев, евродепутат: Директива ще уеднакви основните процесуални права на гражданите в ЕС

Европейска директива ще уеднакви донякъде основните права на хората в различните държави членки на ЕС. Това съобщи евродепутатът Емил Радев, който участва в 21-то общо събрание на европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) в курортния комплекс „Слънчев ден“ край Варна. 

 

По моя инициатива представих в ЕП доклад за създаване на единни минимални стандарти в гражданското производство, специална глава е отделена и на съдебното обучение. Чакаме ЕК да направи законодателно предложение и, когато то види бял свят, гражданите ще бъдат наясно с правата си, отивайки в друга държава членка, и ще могат да се възползват от тях. Същото се отнася и за бизнеса. На магистратите пък ще бъде по-лесно да упражняват съдебния контрол, посочи Радев.

 

Във форума участват 130 представители на националните обучителни институции на държавите членки на ЕС, на европейските обучителни институции, както и наблюдатели и партньори на ЕМСО. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ
 

 

Той добави, че Министерството на правосъдието и Националния институт по правосъдието имат особено важни функции, а именно да обучават магистратите в чужди за тях области – какво например е правото на ЕС, какви са процедурите в другите държави членки и как могат да защитават правата на българските граждани там или на чуждите, които са в нашата страна. В множество актове на ЕС съдебното обучение е залегнало като приоритет, каза още Емил Радев. 


Във форума участват 130 представители на националните обучителни институции на държавите членки на ЕС, на европейските обучителни институции, както и наблюдатели и партньори на ЕМСО. Програмата включва цялостен отчет за дейността на европейската мрежа за т.г. и дискусия за бъдещето на съдебното обучение. В рамките на общото събрание ще се проведат работни срещи с представители на съдебните школи на страните от Западните Балкани. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна