IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
08:22 | 17 декември 2014
Обновен: 15:24 | 15 април 2024

Пенсионната реформа сформира нова коалиция

ГЕРБ, ДПС и Патриотите в един отбор

По материала работи: Златина Добрева
Пенсионната реформа сформира нова коалиция

Скандалните промени в пенсионния модел доведоха до сформиране на изключително странна коалиция от уж непримирими врагове, коментира "Сега". В бюджетната комисия ГЕРБ успя да прокара предложението българите, родени след 1959 г., да избират къде да се осигуряват за втора пенсия - в НОИ или в частен пенсионен фонд, с помощта на ДПС и Патриотичния фронт. Реформаторският блок, БСП, "Атака" и хората на Бареков се въздържаха. От АБВ нямаха представител на заседанието. Ако гласуването в пленарна зала повтори вота в комисията, предложението на ГЕРБ ще мине със сигурност, тъй като трите партии имат 138 гласа.
Със заглавие на първа страница "Партийна коалиция на популизма разруши пенсионния модел" "Капитал Daily" пише по темата: "Деветдесет минути. За толкова кратко време депутатите в Комисията по бюджет и финанси обсъдиха и гласуваха най-мащабната промяна в българската пенсионна система, случвала се в последните 15 години. Мащабното пренареждане на системата ще отнеме под седмица и се случва без дебат с работодателите и партньора в управлението на ГЕРБ - Реформаторския блок."
В отговор на въпрос за "Преса" председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева заявява: "Трябва да имаме уважение между политическите субекти и народните представители. Трябва да се търси консенсус. Да се говори повече. Да се опиташ да разбереш и опонента си. Да се поставиш понякога на негово място. Какво и как ще се случи занапред - не знам, но в момента по този начин постигаме работния процес на парламента." Цачева е категорична, пише днес.бг, че пенсионната и съдебната реформи трябва да се проведат.

Коментари

Новини Варна