IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
13:31 | 20 декември 2014
Обновен: 12:02 | 13 април 2024

БСП подкрепя ГЕРБ за връщане на прогресивното облагане

Лидерът на левицата Миков коментира и спорните пенсионни промени

По материала работи: Златина Добрева
БСП подкрепя ГЕРБ за връщане на прогресивното облагане

„На тези, които казват, че БСП върви по стъпките на СДС, бих казал, че левицата има история, европейска легитимност и идея - това е идеята и целта на по-голямата част от гражданите в България - лявата идея".
Това коментира лидерът на БСП Михаил Миков в „Годината" на Дарик. Той коментира и причините левицата да загуби властта през тази година: „БСП не е имала цялата власт, за да я губи, БСП участваше в управлението. Но процесите по отношение на правителството на малцинството, отношенията между БСП и ДПС, както и оценката на резултатите от евроизборите заслужаваха внимателен прочит. Не мисля, че става въпрос за грешка в управлението, а за едно много трудно управление, което разчиташе на 120 от 240 депутати".
Като грешка Миков посочи липсата на разписани ясни отношения с партньорите на левицата - ДПС.
„Освен това разчитахме експертно правителство да поеме повече политически решения, отколкото е възможно да свърши", добави Миков.
Лидерът на левицата коментира и спорните пенсионни промени: „Направени по този начин, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези средства. Не трябва да става по този начин. Има риск в по-далечна перспектива да расте недоверието на гражданите към пенсионната система".
Според него трябва да се замразят стажът и възрастта за пенсиониране, заради състоянието на икономиката и заетостта в момента.
Миков коментира още, че ако ГЕРБ остане без подкрепата на сегашните си партньори, левицата би подкрепила управляващите, но само ако предложат връщане на прогресивното облагане.

Коментари

Новини Варна