IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
12:12 | 9 юли 2018
Обновен: 20:28 | 27 април 2024

КНСБ: Фонд за социална солидарност ще реши проблемите на хората с увреждания

Той ще се финансира от хазарта, бизнеса и бюджета

По материала работи: Слав Велев
КНСБ: Фонд за социална солидарност ще реши  проблемите на хората с увреждания

Добавката за чужда помощ да бъде увеличена от 90 на 200 лв. за отдалечените места, където Домашният социален патронаж не може да достигне, предложи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

 

Създаването на специален фонд за социална солидарност може да реши комплексно проблемите на хората с увреждания и въпросите за дългосрочната грижа за възрастните хора. Това съобщи на пресконференция във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров. Поводът бе семинар за журналисти, който се провежда в морската столица.

 

Фондът може да се финансира от 3 източника. На първо място чрез допълнително целево облагане на хазарта, който в момента е на ниска ставка в сравнение с другите сфери на бизнеса. На второ - от централния бюджет, като процентна вноска от общата нужда ще бъде заявена и финансирана на база на социалната карта на потребностите – в кои населени места са групирани хората с увреждания и бедните възрастни хора без близки и роднини, каза още лидерът на КНСБ. Третият източник ще е бизнесът, спрямо който може да бъде приложен механизмът бонус – малус. Т.е., ако работодателят назначава на работа инвалид ще бъде стимулиран и обратно. Както е известно, големият проблем пред хората с малки увреждания е намирането на заетост, каза още Димитров. 

 

Другото кардинално предложение на синдиката е домашният социален патронаж(ДСП) в общините да се доразвие и укрепи като структура. Идеята е неговите служители да оказват поне 9 базови социални услуги под формата на лични асистенти или домашни помощници, след като заплатите и щатът им бъдат увеличени. Пари за това могат да се вземат от новия фонд. В момента ДСП се финансира само от общините и се занимава основно с изхранване на социалнослабите.

 

Синдикатът предлага също добавката за чужда помощ да бъде увеличена от 90 на 200 лв. за местата, където ДСП не може да достигне. Става дума най-вече за самотни възрастни хора, живеещи по селата.

 

Хората с увреждания у нас са над 640 000, а тези, които получават обезщетения от НОИ, са над 500 000. Децата с увреждания са над 26 000, като от тях 6 800 са с тежки увреждания. Проблемите на отделните групи инвалиди са различни и могат да се решат само комплексно, за което ще са нужни милиарди, каза още Пламен Димитров. Ние имаме дългосрочна визия за това и ще я представим до края на седмицата на министъра на труда и социалната политика, заяви лидерът на КНСБ.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимка: Авторът

Коментари

Новини Варна