IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
20:14 | 6 януари 2015
Обновен: 19:48 | 24 март 2024

Местан поиска опровержение от "Ню Йорк таймс"

Dnes.bg: US-вестникът изкара ДПС проруска партия

По материала работи: Борис Проданов
Местан поиска опровержение от "Ню Йорк таймс"

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска опровержение от „Ню Йорк таймс“ заради материал, в който ДПС е определена като проруска партия. Лидерът на движението изпрати писмо до главния редактор на американския вестник и настоя за право на отговор.

 

В него Местан цитира обзорен материал от 30 декември миналата година със заглавие „Как Путин изкова сделка за тръбопровод, която се провали”. В него има абзац, посветен на ДПС: „Изборите в България изглежда също са работили в полза на Путин. Те довели до странно коалиционно правителство между две проруски партии – социалистите и партията на турското малцинство.”


„Видно от цитата, ДПС се определя от Вашата медия като проруска партия. Това е дълбоко некоректно и невярно твърдение“, пише Местан. Той допълва и че от създаването си през1990 г. до днес „ДПС е най-последователната евроатлантическа партия на България“.


В писмото си лидерът на партията изброява и редица факти в подкрепа на това твърдение. Сред тях са, че ДПС е първата българска партия, поискала с официална позиция членство в НАТО, подкрепила даването на коридор на НАТО срещу Слободан Милошевич и участвала в кабинета, подписал членството на България в ЕС. Местан пише и че ДПС се е обявила за строеж на „Южен поток“ само със съгласието на Брюксел.


Уважаеми г-н главен редактор, без да ангажирам вниманието Ви с всички останали последователни евроатлантически позиции на ДПС, ще си позволя да изразя силното си огорчение и огорчението на избирателите на ДПС от незаслужения етикет „проруска партия”, който ни бе лепнат от Вашата медия“, пише Местан.


Той обръща внимание и на определението „партия на турското малцинство“. „ДПС представя интересите на малцинствата в България, но наред с това и интересите на всички български граждани, които споделят ценностите на съвременната либерал-демокрация“, пише Местан и завършва с надежда, че вестникът ще публикува правото му на отговор.

Коментари

Новини Варна