IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
15:51 | 29 октомври 2018
Обновен: 12:24 | 10 април 2024

С 2 млрд. лв. увеличават средствата за България по кохезионните фондове през 2021-2027 г.

Това каза във Варна евродепутатът Андрей Новаков

По материала работи: Ставри Таргов
С  2 млрд. лв. увеличават средствата за България по кохезионните фондове през 2021-2027 г.

С 8% ще бъдат увеличени средствата за България по кохезионните фондове през периода от 2021 до 2027 г. Това заяви във Варна евродепутатът и главен преговарящ за кохезионната политика на ЕС Андрей Новаков. Той участва във форум, посветен на бъдещето на кохезионната политика на Европейския съюз, който се проведе във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

 

„Мит е, че парите след 2020 г. по кохезионните фондове ще свършат – каза Андрей Новаков. - За България те ще бъдат увеличени с около 2 млрд. лв.“. Евродепутатът коментира, че страната ни се справя много добре с усвояването на еврофондовете. Той уточни, че кандидатстването трябва да бъде разбираемо за всички.

 

„Кандидатстването трябва да е лесно, като да си поръчаш кафе, само тогава има смисъл от него. В Европейската комисия са заложени 8% повече спрямо това, което имаме в момента. Това е на фона на 10%  по-малко средно за ЕС и на 25% по – малко за някои държави като Унгария, Чехия и Полша“ – отбеляза още евродепутатът.

 

По негови думи, около 25% от европейското финансиране трябва да отиде за проекти, свързани с екологията и опазването на околната среда. „Но това не означава, че 25% от средствата ще отидат само за това. Ако трябва да санираме сградата зад нас, това означава, че част от парите трябва да отидат за соларни панели отгоре или за саниране на сградата отвън, за да се харчи по-малко електричество вътре.

 

Парите, които  заделяме и във фонда за сближаване, са за най- бедните региони. Във фонда за регионално развитие има заложени пари и за инфраструктура. България не бива да се отказва от традиционните политики на Евросъюза“, подчерта Новаков.

 

Все още няма яснота с колко ще се увеличи вноската на България след излизането на Великобритания от еврозоната. Факт е, че страната ни  внася около половин милиард евро годишно в европейския бюджет, а в същото време получава почти пет пъти повече.

 

Според Новаков съфинансирането по отделните региони трябва да остане, макар предложението на Еврокомисията да е най-бедните да получат 70% съфинансиране, а не 85%. За някои общини дори 15% са тежест за общинския бюджет.

 

Радослава Христова

 

 

 

Коментари

Новини Варна