IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
19:34 | 13 януари 2015
Обновен: 20:00 | 24 март 2024

БСП иска да яхне БДЖ протестите

Спирането на влакове нарушава основно европейско право за свободно придвижване на хората в страната, твърди екс транспортния министър Мутафчиев.

По материала работи: Деян Михайлов
Мишо Миков моли депутати да влизат в залата

Лидерът на БСП Михаил Миков призова членовете и симпатизантите на левицата да се включат в протестите, които се организират в страната заради спирането на 38 влака в страната, съобщи Дарик. Миков заяви, че политиката на ГЕРБ винаги разглежда БДЖ като губеща компания, а тя има икономична и социална роля.  

Лидерът на БСП Михаил Миков поиска от правителството да излезе с ясна позиция за спирането на влаковете в БДЖ. „Ние призоваваме нашите членове и симпатизанти да се включат в протестите за спасяване на БДЖ. Искаме спешно заседание на транспортната комисия, заради това, което се случва в железниците, което изкара хиляди български граждани да протестират. Протести, които ще продължат, за участието е които ние призоваваме нашите симпатизанти”, обясни Миков.

Според бившия транспортен министър от БСП Петър Мутафчиев спирането на влакове нарушава основно европейско право за свободно придвижване на хората в страната, защото много от районите нямат друг вариант за развитие на транспорта.

„През целия ден хората няма да имат възможност да пътуват до определените места и дестинации, които са избрали чрез железопътния транспорт. Един такъв подход говори за това, че няма ясна визия от ръководството на БДЖ как могат да се повишат приходите, а се търси допълнително съкращаване на разходите”, коментира Мутафчиев.

Преди старта на новия политически сезон, който започва с първото заседание на парламента утре, Миков обеща, че БСП ще е опозиция, която ще контролира правителството и ще посочва алтернативи. Миков анонсира, че до десетина дни БСП ще внесе искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционни текстове от правилника за работата на Народното събрание, които според социалистите ограничават свободата на словото.

Коментари

Новини Варна