IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
10:14 | 14 януари 2015
Обновен: 14:54 | 24 март 2024

ГЕРБ поиска на старта: Управление без ДПС и по-силна БСП

По материала работи: Златина Добрева
ГЕРБ поиска на старта: Управление без ДПС и по-силна БСП

Стабилно управление е възможно и без ДПС. Това обяви шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов в началото на новата сесия на парламента. Депутатите започнаха днес първото си заседание след коледната и новогодишната си ваканция. В изявлението си от трибуната на парламента Цветанов обяви, че за ГЕРБ и за страната проблем е слабото ляво.
„Опозицията ни не се развива и това е проблем за нас, но се превръща и в проблем за страната“, каза шефът на депутатите от ГЕРБ. Според него забавените проблеми по оздравяване на лявото дебалансират политическата система.
В първото си изказване в парламента за новия политически сезон Цветанов обяви и приоритетите на управлението за тази сесия. Сред тях са стабилна банкова система и консервативна фискална политика, които да гарантират, че няма да се повтори кризата КТБ. Управляващите ще стартират и съдебната реформа, както и реформата в сектор сигурност, където ще бъде възстановена балансиращата роля на президента.
През тази сесия ГЕРБ ще върне и предишния модел на управление в Сметната палата, при който отговорността се носи от един човек, а ръководството не е партийно парцелирано.
ГЕРБ обеща и че ще задвижи идеята си за референдум за възможните промени в изборното законодателство. Цветанов обясни, че управляващите гледат „извънредно сериозно“ на идеята да се въведе задължително гласуване.
„Заявяваме го сега, когато хоризонтът на работа на този парламент е 3 години и 9 месеца, за да не бъдем обвинени, че искаме да променяме изборните правила предизборно“, каза Цветанов и така даде да се разбере, че управляващите не са се отказали от идеята да изкарат пълен управленски мандат.
Сред другите приоритети на ГЕРБ през новата сесия са социалната политика, образованието и здравеопазването.
Цветанов направи и ретроспекция на отминалата политическа година и обяви, че лидерът му Бойко Борисов е дал исторически пример на бъдещите поколения как постъпва отговорния български държавник, като е съставил кабинет, отстъпвайки крачка назад.
Той обясни, че предстоящият тази година местен вот ще е тест за отношението на хората към управлението.
Цветанов призова партиите в Народното събрание да надмогнат партийните си интереси.
„Днес повече от всякога политическият егоизъм е неадекватен спрямо предизвикателствата на историческото време“, каза още Цветанов, цитиран от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна