IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
10:20 | 1 декември 2018
Обновен: 03:05 | 23 март 2024

Дончев: Ще се поучим от грешките за "Южен поток"

Той, че има всички анонси за втора тръба на "Турски поток" и от много месеци за хъб "Балкан" се работи с ЕК

По материала работи: Слав Велев
Дончев: Ще се поучим от грешките за "Южен поток"

След като вчера премиерът Бойко Борисов обяви пътя към "Български поток" и похвали вицепремиера Дончев, министерство на енергетиката и "Булгартансгаз" за активната работа по въпроса, днес Томислав Дончев коментира пред БТВ и "Турски поток" и как ще се поучим от старите грешки с "Южен поток".

 

За истинската борба с корупцията е нужна помощта на гражданите, иначе няма как да стане, а и държавата няма механизмите на Биг Брадър, няма реформа без съпротива, системата трябва да се самоконтролира, обясни Дончев.

 

Държавата не продава горива, а е регулатор. Дали конкуренцията е истинска, решава КЗК. Аз не продавам бензин и дизел, нямам бензиностанции. Постарах се след всеки от секторните анализи да проверя как са приключили, добави вицепремиерът.

 

Дончев коментира, че има всички анонси за втора тръба на "Турски поток" и от много месеци за хъб "Балкан" се работи с ЕК. Уговорено е този хъб да разпределя и руски газ и за да не се повтаря стари грешки, ще се поучим от тях, защото не бива да се случва това, което се случи с "Южен поток", допълни той.

 

Това е една обществена поръчка, която е организирана за екстремно кратки срокове, добре и важно за България е да си съхрани ролята на разпределител на газ. Това е въпрос не само на приходи, но и на национална сигурност, защото не бива България да е заобиколена от всички газови трасета, добави Дончев.

 

 

Преди почти 20 години имах бунтовно минало и тогава протестирах срещу поредица от нередности, основно академически, научих много. Всеки има право да протестира, това е шанс да станат достояния на всички исканията на група, без значение колко голяма е тя, коментира вицепремиерът.

 

Ако искаш да си добър, каузата ти не трябва да е само твоя, когато си начело на бунт, трябва в морално отношение да си почти безукорен, добави той.

 

Едно е да протестираш с кауза, тук имаме по-скоро безадресния бунт, който е базиран на гнева. Има един феномен, който не е типично български. Никой няма право да каже на гражданите, че нямат право на подобно недоволство, обясни Дончев.

 

Той допълни, че благосъстоянието зависи на 10 или 15 процента от държавата. Казвал съм и преди, че не съм против недоволството на хората, държавата е несъвършена и всеки укор я прави по-добра, коментира вицепремиерът.

 

Мащабите на българския предприемач все още са дребни. Трябва да се увеличи добавената стойност от това, което произвеждаме, България все още има и скромен опит с членството в ЕС. Усещането за бедност идва от това, че сега вече се сравняваме с шведи, австрийци и германци, допълни Томислав Дончев.

 

news.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна